FC Groningen keert terug naar de Eredivisie. In een onderling duel met directe concurrent Roda JC was de Trots van het Noorden vrijdagavond een maatje te groot. Daarmee is het drama van Roda JC, dat vorige week promotie al even vierde na een fout van de stadionspeaker, compleet.

FC Groningen
2 - 0
Roda JC Kerkrade

Al de hele week werd er uitgekeken naar het allesbeslissende duel tussen FC Groningen en Roda JC. Voor de thuisploeg was de opdracht simpel. Alleen een zege zou directe promotie naar de Eredivisie betekenen. Roda JC wist dat het aan een punt genoeg had om de tweede plek veilig te stellen en kon bij puntenverlies van Willem II zelfs nog kampioen worden.

Vanaf minuut één werd duidelijk waarvoor FC Groningen gekomen was. Het werd een zeer eenzijdige eerste helft, waarin de thuisploeg heer en meester was. Via Thom van Bergen kreeg Groningen al vroeg twee kansen en Romano Postema raakte met een schot vanuit de draai de buitenkant van de paal. Roda JC probeerde te counteren, maar werd daar in de eerste helft niet één keer gevaarlijk uit.

Nadat ook Jorg Schreuders een flinke kans om zeep had geholpen, was het vijf minuten voor rust alsnog raak voor FC Groningen. Johan Hove sprintte naar de eerste paal, kreeg de bal strak voor van Van Bergen en kopte de bal achter doelman Calvin Raatsie. Zo ging Groningen met een meer dan verdiende voorsprong de rust in.

Klik eerst op de tekst in de post om de video te kunnen bekijken:

Enkele minuten na rust sloeg FC Groningen opnieuw toe. Van Bergen probeerde weg te draaien, maar Rodney Kongolo kreeg er een voet tegen. Zo viel de bal echter precies voor de voeten van Schreuders, die eenvoudig de 2-0 kon binnenschuiven. Pas richting het einde creëerde Roda de eerste serieuze kansen, maar dat bleek te laat.

Door de overwinning keert FC Groningen na een jaar afwezigheid alweer terug naar de Eredivisie. De afgelopen maanden is Groningen onder Dick Lukkien opgeklommen van het rechterrijtje naar plek twee. Voor Roda JC zijn de druiven zuur. De ploeg van Bas Sibum heeft vrijwel het hele seizoen op een directe promotieplek gestaan. Roda JC gaat nu de play-offs in. Daarin is NAC Breda de tegenstander.