Barça incasseert in spektakelstuk enorme dreun tegen Villarreal

Barcelona heeft zaterdag een zeer pijnlijke nederlaag geleden tegen Villarreal. Vanuit een ogenschijnlijk geslagen positie knokte Barça zich met Frenkie de Jong eerst nog terug van een achterstand, maar in de absolute slotfase sloegen de bezoekers met hulp van de stuntelende Catalanen alsnog twee keer toe.

Barcelona
Barcelona
3 - 5
Villarreal
Villarreal

Barcelona hoopte na de bekeruitschakeling tegen Athletic Bilbao weer vertrouwen te tanken in het duel met Villarreal, dat op een teleurstellende veertiende plaats staat. De gasten lieten al snel zien zich niet in te willen graven tegen Barça, met De Jong in de basis. Na drie minuten vond Alex Baena al het net, maar dat deed hij in buitenspelpositie.

De thuisploeg ontsnapte ruim een kwartier later opnieuw aan een achterstand. Dit keer werd een treffer van Gerard Moreno afgekeurd. In eerste instantie leek het om een overtreding op Jules Koundé te gaan, maar later verscheen in beeld dat Alexander Sørloth (hinderlijk) buitenspel zou hebben gestaan. Voor de thuisploeg was João Félix nog dreigend. Zijn schot werd net over getikt door doelman Filip Jörgensen.

In de touwen
Kort voor rust was Villarreal via Moreno alsnog (reglementair) trefzeker. Op aangeven van Sørloth, na een ingooi, liet de aanvoerder van de bezoekers Barcelona-keeper Iñaki Peña kansloos met een hard schot in de linkerhoek. Barcelona-trainer Xavi Hernández besloot drastisch in te grijpen in de rust en voerde drie wissels door: onder anderen Pedri en João Cancelo kwamen binnen de lijnen.

0-1. Gerard Moreno

Cancelo beleefde een dramatische invalbeurt. De Portugees ging enorm in de fout in aanloop naar de 0-2 van Villarreal. De verdediger verspeelde de bal bijzonder knullig aan Ilias Akhomach, die Peña uitspeelde en de voorsprong voor de gasten vergrootte. Barcelona leek op weg naar de derde competitienederlaag van het seizoen, en een nieuwe dreun voor Xavi, maar de Catalanen kenden een ongekende opleving.

0-2. Ilias Akhomach

Comeback
Ilkay Gündogan bracht de spanning na een uur weer terug in de wedstrijd. Na een hakballetje van Robert Lewandowski schoof de Duitser vanaf de rand zestien de aansluitingstreffer binnen. Gündogan kon acht minuten later zijn tweede goal maken op aangeven van Lamine Yamal, maar de middenvelder kreeg zijn voet niet goed achter de bal. Pedri stond vervolgens op de goede plek voor de rebound en schoot de bal tussen drie Villarreal-verdedigers door binnen: 2-2.

Bij Barça ontbrandde het vuur voor een jacht op een derde doelpunt en daar hoefde Xavi niet lang op te wachten. Uit een vrije trap van Gündogan claimde Ronald Araújo de 3-2, maar de goal kwam op naam van Eric Bailly, die de bal in eigen doel kopte. Barcelona hoopte na de doelpuntrijke periode de rust terug te brengen op de Montjuïc, maar gaf de voorsprong weer uit handen. Sørloth stuurde invaller Gonçalo Guedes en de Portugees schoot hard raak in de verre hoek.

Enorme dreun
Barcelona dacht in de absolute slotfase nog een penalty te krijgen, maar op aanraden van de VAR kwam scheidsrechter José Munuera Montero terug op zijn besluit om de bal op de stip te leggen nadat de bal tegen de arm van Santi Comesana kwam. Waar Barça nog even hoopte te winnen, daar was het Villarreal dat er met de buit vandoor ging.

Sørloth profiteerde van geklungel in de Barça-verdediging, met De Jong en Araújo, waarna ook Peña half ingreep en de bal binnen zag rollen. Villarreal gaf de overwinning nog extra glans via een doelpunt van José Luis Morales in de elfde minuut van de extra tijd. De 3-5 nederlaag zal een enorme dreun zijn voor Barça en Xavi. De Catalanen raken door de nederlaag weer verder achterop bij Real Madrid, dat eerder op de avond won van Las Palmas. Girona kan zondag ook uitlopen: de nummer twee gaat op bezoek bij Celta de Vigo.

3-2. Eigen doelpunt Eric Bailly

3-3. Gonçalo Guedes

3-4. Alexander Sørloth

3-5. José Luis Morales