Feyenoord maakt entree in Indiase profcompetitie
Halverwege september begint in India een nieuwe profcompetitie. Ook Feyenoord levert een serieuze bijdrage aan het megaproject in de rol van adviseur.
De Indian Super League staat los van de reguliere Indiase profcompetitie en is in het eerste seizoen nog beperkt tot drie maanden. De succesvolle Indian Premier League, sinds 2008 een van de lucratiefste crickettoernooien ter wereld, is een voorbeeld. Naar het model van de Amerikaanse Major League Soccer wordt getracht in India het voetbal meer op de kaart te zetten. Het past ook in de ambitie van de Indiase voetbalbond, die inmiddels het WK Onder-17 naar India heeft gehaald voor 2017.
Rob Baan, technisch directeur bij de Indiase bond, speelde geen rol in de entree van zijn vroegere werkgever in India. Delhi Dynamos, een van de acht clubs in de nieuwe profcompetitie, zocht zelf contact met Feyenoord. Een door de Rotterdammers georganiseerd voetbalkamp van een Indiase club in Nederland bleek de kiem voor de samenwerking. De adviseur van die ploeg is nu in een vergelijkbare rol gelieerd aan Delhi Dynamos, en die dacht aan de Rotterdamse topclub als partner.
Feyenoord bevindt zich als Europese partner in het gezelschap van onder meer Atlético Madrid. De Spaanse club pakte het anders aan door mede-eigenaar te worden van Atlético Kolkata. Een dergelijke constructie is Feyenoord niet gegeven.
Waar Delhi Dynamo profiteert van de voetbalkennis van de Eredivisionist, daar biedt de samenwerking Feyenoord op zijn beurt een ingang op de immense markt. India heeft meer dan een miljard inwoners. Over bedragen wil de Rotterdamse club niet spreken, maar het is een manier om de naam van de club onder een breder publiek bekend te krijgen.
Die exposure kan een vliegwiel zijn voor meer. Natuurlijk verwelkomt Feyenoord de inkomsten, maar de club kijkt ook naar de perspectieven die de samenwerking op termijn biedt. Ook kan het zijn dat spelers die in De Kuip buiten de boot vallen een Indiaas avontuur aangaan, zoals dat eveneens geldt voor talenten uit de Feyenoord Academy.
Junker en Skoubo
Op technisch gebied hebben de samenwerking de eerste vruchten afgeworpen. Feyenoord kreeg onder meer een vragenlijst voorgeschoteld, waarbij ook om kandidaat-spelers en voor de vacature van de trainer werd verzocht. Technisch directeur Martin van Geel kwam met enkele kandidaten met een Feyenoord-achtergrond, maar ook met een oude bekende vanuit zijn tijd bij Roda JC Kerkrade: Delhi Dynamo koos eigenlijk meteen voor Harm van Veldhoven. De Nederlandse trainer krijgt de beschikking over Mads Junker (33) en Morten Skoubo (34), met wie hij bij zowel Roda JC als KV Mechelen samenwerkte.
'Ik had eigenlijk besloten te stoppen', zei Junker in het Deense blad BT. 'Er was misschien vijf procent kans dat ik zou doorgaan. Ik had al een deal voor een functie als tv-analist, maar kon geen nee zeggen.' Voor de 33-jarige aanvaller was niet alleen het financiële aanbod reden ja te zeggen tegen de Indiase club. 'Ik ga een geweldig avontuur tegemoet met een goede vriend.'
'We hadden eigenlijk afgesproken na onze carrière een reis te gaan maken in het Verre Oosten', aldus Junker, die in Nederland ook speelde voor Vitesse. 'Nu kunnen we dat combineren. De periode in India is ook te overzien. Bovendien speelt een rol dat we te maken krijgen met de trainer die we ook hebben gehad bij Roda JC en KV Mechelen.'
De Indian Super League zorgt ervoor dat elke ploeg een sterspeler krijgt toegewezen, zoals Robert Pirès, Fredrik Ljungberg (oud-spelers van onder meer Arsenal) en Alessandro Del Piero (voormalig vedette van Juventus). De komst van deze toppers moet de competitie aantrekkelijker maken, al zitten er wel restricties aan het aantal buitenlanders. Zo moeten er te allen tijde Indiase vijf voetballers worden opgesteld.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login