Leo van der Kroft: streng, rechtvaardig en met humor
De scheidsrechters in het Nederlandse betaald voetbal zullen dit weekeinde hun wedstrijden fluiten met een rouwband om de arm. Het is een passend eerbetoon aan Leo van der Kroft, een van hun beroemde voorgangers.
De voormalige Haagse arbiter en bondsofficial overleed donderdag na een kort ziekbed op 87-jarige leeftijd.
Van der Kroft was veel meer dan alleen een ex-scheidsrechter. Al tijdens zijn actieve loopbaan als arbiter zette hij zich in voor zijn collega's. In 1971 was hij, samen met onder anderen Charles Corver, een van de grondleggers van de BSBV (Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal).
Van der Kroft, geboren op 2 februari 1929, was internationaal scheidsrechter van 1969 tot 1976 en gedurende 23 jaar (tussen 1977 en 2000) official namens de KNVB, de UEFA en de FIFA. Begin jaren tachtig had hij zitting in het bestuur betaald voetbal en in het bondsbestuur van de KNVB.
Leo van der Kroft en zijn vrouw Rietje, de zus van VVCS-oprichter Karel Jansen, vierden in februari 2015 hun zestigjarig huwelijksfeest. In 1953 leerden ze elkaar kennen bij het Haagse ADO, op 5 februari 1955 trouwden ze. Van der Kroft was oorspronkelijk verzekeraar en van 1954 tot 1989 werkzaam als hoofd personeelszaken bij de Hollandse Beton Groep, de huidige BAM.
Smet
Van der Kroft verkreeg bekendheid als scheidsrechter. Hij startte zijn carrière op dertigjarige leeftijd in 1959 in het amateurvoetbal. Zeven jaar later floot hij zijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal en nog eens vier jaar later trad hij toe tot de internationale lijst. Tussen 1970 en 1976 floot Van der Kroft zes interlands en ruim dertig andere internationale duels.
Zijn laatste maanden als scheidsrechter, in 1976, vormden een smet op zijn loopbaan. In maart van dat jaar ontstond er rond Van der Kroft een rel. De arbiter was geselecteerd om op de Olympische Spelen van 1976 in Montreal in actie te komen, maar een FIFA-schorsing dwarsboomde dat. Van der Kroft kwam in opspraak toen hij tijdens een Europa Cup-wedstrijd tussen Borussia Mönchengladbach en Real Madrid twee doelpunten van de Duitsers afkeurde. De UEFA legde het protest van Gladbach naast zich neer, maar de FIFA ging in mei 1976 alsnog over tot een schorsing.
De druk om die beslissing terug te draaien was enorm en de FIFA deed Van der Kroft een compromis. Hij mocht toch naar de Spelen, maar dan als grensrechter. Voor die eer bedankte hij beleefd. De wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en PSV was zijn laatste profduel. Hij was 47 en had de leeftijdsgrens voor een scheidsrechter bereikt.
Van der Kroft noemde deze periode later in een afscheidsinterview in VI (hij sierde met de fluit in de mond ook de cover van die bewuste VI) de vier zwaarste maanden uit zijn loopbaan. De Duitse pers schroomde niet de Nederlandse arbiter als onbetrouwbaar neer te zetten. De journalisten gingen ijverig op zoek naar mogelijke zaken die erop konden wijzen dat de Haagse leidsman Gladbach bewust had tegengewerkt, maar zij vonden niets. Gevolg was wel dat Van der Kroft als een martelaar, als een slachtoffer van een politiek spel, zijn loopbaan beëindigde. Volgens velen een lot dat hij niet verdiende.
Hoogtepunt
Van der Kroft, die zelf een door hem geleide interland tussen Schotland en Engeland in 1974 voor 95.000 toeschouwers altijd zijn absolute hoogtepunt noemde, was uiteraard zwaar teleurgesteld over het feit dat hij geen afscheid op het allerhoogste niveau mocht nemen, maar rancuneus was hij niet. Hij stelde zijn kennis en kunde in dienst van de door hem zo geliefde voetbalsport en vervulde functies bij de KNVB, de UEFA en de FIFA.
Ook was de ex-toparbiter een graag geziene gast buiten de voetballerij. Hij knipte lintjes door bij openingen, deed mee aan prominentenkoersen op de fiets, gaf lezingen in het land en als gepensioneerd scheidsrechter verleende hij zijn medewerking aan de illustere NCRV Mini voetbalshow.
Als scheidsrechter stond Van der Kroft bekend als een strenge, maar rechtvaardige leidsman. Ook aan gevoel voor humor, zoals dat hoort bij een goede Haagse scheidsrechter, ontbrak het hem niet. Als supporters het toen nog populaire lied hi ha hondenlul inzetten als zij het met een beslissing van Van der Kroft oneens waren, draaide hij zich om en maande hij de fans wel in de maat te zingen. Als Van der Kroft op een gegeven moment opdraaft om zangeres Ria Valk een gouden plaat uit te reiken voor haar hit 'Leo, je bent vannacht weer dronken geweest' weet de Hagenaar dat hij zich kwetsbaar opstelt. Twee dagen later leidt hij een duel van Feyenoord en attendeert Willem van Hanegem hem op een foute beslissing. 'De Kromme' hobbelt achter de scheidsrechter aan en zingt het lied van Ria Valk. Van der Kroft wist dat het kon gaan komen en draait zich om om Van Hanegem te melden dat zijn oogjes ook niet fris staan. Twee volwassen mannen vervolgen lachend hun weg op het veld.
Bondsridder
Van Hanegem en Van der Kroft - die in 1971 tijdens de kampioenswedstrijd van Feyenoord tegen Haarlem het dolenthousiaste publiek te vroeg het veld op zag komen - hadden een geschiedenis met elkaar. Later gingen de gezinnen van Van der Kroft, Wim Jansen en Van Hanegem gezamenlijk op vakantie naar Zuid-Spanje, dat kon in die tijd nog. Tijdens de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen trok Van der Kroft geel voor Van Hanegem, tevens de allereerste gele kaart in de historie van het Nederlandse profvoetbal. Voor de volgers was het een bevestiging van de onpartijdigheid van de arbiter.
Voor al zijn verdiensten werd hij in 2000 door de KNVB benoemd tot bondsridder. De UEFA benoemde Van der Kroft tot lid van verdienste. En zijn club ADO Den Haag eerde hem in 2011 ook tot lid van verdienste vanwege zijn vijftig jaar lidmaatschap.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login