Liverpool haalt Conte van roze Chelsea-wolk

Liverpool heeft drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Chelsea in de vijfde speelronde van de Premier League. De bezoekers wonnen eerder dit seizoen al op bezoek bij Arsenal en waren vrijdagavond wederom succesvol in Londen: 1-2.

Het gevaar van Liverpool in uitwedstrijden is bekend. Met veel lopende spelers brengt de ploeg van manager Jürgen Klopp in vrijwel iedere grote wedstrijd de tegenstander op de counter in de problemen. De Duitser had op zijn dynamische middenveld ook dit keer weer plek voor Georginio Wijnaldum, die in het hart van de ploeg gezelschap kreeg van Jordan Henderson en Adam Lallana. Roberto Firmino ontbrak vanwege een spierblessure op Stamford Bridge, Philippe Coutinho keerde terug in de basis.

Op aangeven van de Braziliaan kwam Liverpool op voorsprong in Londen. Dejan Lovren stond na een vrije trap vogelvrij bij de tweede paal. Coutinho had het in de smiezen en bracht de centrumverdediger in stelling. Lovren rondde perfect af met een schot in de verre hoek: 0-1. De problemen voor het onder manager Antonio Conte tot vrijdagavond nog ongeslagen Chelsea namen voor rust alleen maar toe, want de mooiste Liverpool-goal moest nog komen. Henderson legde in de 36ste minuut de bal na wegwerken van Gary Cahill direct klaar voor zijn rechter en stuurde de bal vervolgens met veel precisie richting de rechter bovenhoek.

Het was voor David Luiz niet de rentree zoals hij die zich had voorgesteld. De Braziliaanse mandekker begon voor het eerst sinds zijn terugkeer van Paris Saint-Germain in de basis van Chelsea, waar hij de geblesseerde John Terry verving. De Londenaren zochten na de dubbele domper uit de eerste helft naar de aansluitingstreffer. De glansrijke thuisreeks van Conte stond op het spel. De Italiaanse ex-bondscoach en voormalig Juventus-trainer was sinds april 2013 ongeslagen in eigen huis.

De zoektocht van Chelsea resulteerde in de 61ste minuut in de 1-2. Met dank aan de man in vorm, Diego Costa. De Spanjaard scoorde dit seizoen al vier keer in de Premier League en voegde een vijfde treffer aan zijn totaal toe met een intikker uit een voorzet van Nemanja Matic. Daar bleef het echter bij voor de thuisploeg, die via invaller Cesc Fàbregas vlak voor het einde nog een goede mogelijkheid kreeg, maar de Spanjaard verprutste een vrije trap op een aantrekkelijke positie.

De door Liverpool opgebouwde muur hield stand in de slotfase, waardoor Chelsea voor het eerst verloor onder Conte. Door de zege hebben The Reds tien punten uit vijf wedstrijden, dat is evenveel als Chelsea. Koploper Manchester City kan de achterstand van het duo zaterdag in de thuiswedstrijd tegen AFC Bournemouth laten oplopen tot vijf punten.