Marc Overmars biedt Ajax een kans voor open doel
Twee weken terug hoorde ik Peter Boeve in het programma van Frits Spits op Radio 2. Dat krijg je, onmiddellijke media-aandacht, als Johan Cruijff zelve enkele namen van kandidaten voor de ledenraad bij Ajax lanceert.
Tot verrassing van velen stond Boeve er ook tussen. Met zijn trainerscarrière kan dat weinig te maken hebben. Boeve overleefde alleen als assistent van Co Adriaanse bij Willem II, bij zijn overige clubs (RKC Waalwijk, Ajax, FC Zwolle en FC Omniworld) werd hij ontslagen.
Vooral zijn moeizame manier van communiceren is blijven hangen uit die tijd. Veel is er op dat vlak niet veranderd, bleek tijdens zijn telefoongesprek met Frits Spits. 'Je hebt nooit geen revolutie als je geen evolutie hebt', zei Boeve op een gegeven moment en plotseling leek me een oplossing voor de problemen van Ajax verder weg dan ooit.
Totdat ik later die dag iemand anders van de namenlijst van Cruijff aan de lijn had, een beduidend betere optie. Marc Overmars klonk niet afwijzend over een mogelijke rol in de geplande hervormingen bij Ajax en heeft de eerste handreiking inmiddels aangegrepen.
Als de huidige beleidsbepalers slim zijn, happen ze meteen toe. Overmars voldoet aan alle criteria van Cruijff en dat niet alleen, hij heeft Ajax meer te bieden dan een bijrol in de ledenraad.
Er zijn weinig voormalige topvoetballers die zowel op technisch als op commercieel gebied een zwaardere bagage hebben dan Overmars. Als speler van Ajax bracht hij die verschillende werelden al samen, wat hem in de kleedkamer de bijnaam Marc Netto opleverde.
Terwijl zijn medespelers nog volop in de aandelenhandel zaten, stortte Overmars zich in 2000 op aanraden van zijn vader op vastgoed. Een scherpe neus voor zakendoen zit daar in de familie.
Het begon in de jaren negentig met de aankoop van een oude fietsenwinkel, samen met broer Edwin en vader Ben. Het mondde uit in het imperium Overmars Vastgoed b.v., een familiebedrijf dat belegt in bedrijfs-, horeca-, winkel- en woonpanden.
Zelf heeft Overmars een relativerende omschrijving voor zijn activiteiten in de vastgoedsector. 'Ik doe iets in steentjes', zegt hij dan. Als speler van Barcelona, in 2003, vertelde Overmars in maandblad Quote hoe hij het voor ogen zag: 'Ik ben nu iets aan het opbouwen en als ik straks stop met voetbal, wil ik hierin groeien.'
Me dunkt dat hem dat gelukt is. In 2002 dook Overmars voor het eerst op in de Quote 500 van rijkste Nederlanders, op plaats 441, en de vijf daaropvolgende jaren bleef hij stamgast op die prestigieuze lijst. Tegelijkertijd trok Overmars zijn jeugdliefde Go Ahead Eagles bij de rand van de afgrond weg.
In 2005 keerde hij terug bij de club waar het voor hem allemaal begon, als technische man in de raad van commissarissen. In die jaren transformeerde Go Ahead Eagles van een club met twee miljoen euro schuld en sombere sportieve perspectieven tot één van de weinige gezonde BVO's in Nederland, met een sterk gegroeide aanhang en Eredivisie-ambities.
Een proeve van bekwaamheid noemen we dat. En dan hebben we het over zijn status in de internationale voetbalwereld nog niet eens gehad. Of over zijn kennis van vleugelspelers, een uitstervend ras in Amsterdam. Of over de wijze waarop hij in Deventer traditie en vooruitgang aan elkaar gekoppeld heeft.
Het C.V. van Overmars biedt Ajax vele mogelijkheden, die verder gaan dan af en toe meepraten in de ledenraad. Johan Cruijff heeft met zijn aanbeveling van de 86-voudig international een voorzet voor open doel gegeven. Nu eens kijken of de Ajax-leiding van dichtbij weet raak te schieten.
Simon Zwartkruis