PSV en Ajax uiten CL-zorgen bij UEFA
PSV, Ajax, Anderlecht en Celtic zijn vorige week samen afgereisd naar de UEFA in Zwitserland. Ze maken zich grote zorgen over de plannen met de Champions League.
Het kwartet spreekt namens een grotere groep. Afgelopen zomer werden ze overvallen door een nieuwe CL-opzet vanaf 2018. Machteloos moesten ze toezien hoe de toplanden via achterkamertjespolitiek extra zekerheden regelden ten koste van de rest.
Dat gebeurde allemaal onder dreiging van een Super League waarbij de grootmachten de UEFA helemaal niet meer nodig hebben. De UEFA ging direct door de knieën. Tot 2021 reserveert de UEFA voor de sterkste vier landen (nu Spanje, Duitsland, Engeland, Italië) vier plaatsen in de groepsfase. Om dit mogelijk te maken levert de subtop in.
Dit besluit heeft echter niet geleid tot rust achter de schermen. Het dreigen met een Super League is de grootmachten goed bevallen. Ze blijven de Europese bond onder druk zetten. De UEFA houdt daarom nu alweer de CL-plannen voor de periode 2021-2024 tegen het licht. Al dit jaar wil de Europese bond daarover een besluit nemen. Aangezien de steenrijke topclubs al enige tijd lobbyen voor een kleiner toernooi met 24 ploegen, leidt dit tot grote zorgen bij de rest.
PSV en Ajax willen zich niet nogmaals laten verrassen. Hun actie met Anderlecht en Celtic leidde tot een ontmoeting met secretaris-generaal Theodore Theodoridis en competitiebaas Giorgio Marchetti. De grote clubs uit de kleine landen pleiten juist voor een grotere CL met 48 ploegen.
Ze waarschuwen dat het ecosysteem van het voetbal instort wanneer er onder UEFA-vlag alsnog een soort Super League ontstaat. Tv-contracten in tal van kleinere landen - die nauwelijks nog een rol spelen in de CL - zijn de afgelopen jaren al ingezakt. In de toplanden stegen ze juist explosief. Zij brengen nu driekwart van de tv-inkomsten binnen. Een grotere CL met minder aantrekkelijke affiches kan weliswaar leiden tot een lagere tv-waarde in de toplanden, maar zal waarschijnlijk ook een impuls betekenen voor de contracten in de rest van Europa.
De oppositiegroep onder leiding van de Nederlandse recordkampioenen vindt dat de UEFA eerst alle scenario's moet laten doorrekenen voordat opnieuw een besluit wordt genomen dat de rest op nog grotere achterstand zet.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login