Totaalvoetbal leeft voort bij spectaculair Chili
Chili is al jarenlang het spectaculairste landenteam ter wereld. De ploeg van bondscoach Jorge Sampaoli is een garantie voor champagnevoetbal. Bij de Copa América in eigen land, waar reeds de kwartfinale bereikt is, moet deze zomer de kroon op het werk gezet worden.
Vannacht verzekerde Chili zich van de groepswinst in Poule A door Bolivia met 5-0 te verslaan. Sampaoli toverde voor dat duel voor de derde keer dit toernooi een nieuw systeem uit de hoge hoed. Middenvelder Jorge Valdivia stond op papier in de spits, maar bewoog voortdurend tussen de linies en was daarmee ongrijpbaar voor de Boliviaanse defensie.
Bovendien dook de ene na de andere Chileen in het gat dat Valdivia achterliet in de punt van de voorhoede. Het hoogtepunt van de galavoorstelling tegen Bolivia was het vierde doelpunt. Valdivia was weer eens aan het zwerven geslagen en lepelde de bal het strafschopgebied in. Daar dook plots centrumverdediger Gary Medel op, die fraai afrondde. Totaalvoetbal in optima forma.
Erfopvolger
Dit Chili is de erfopvolger van het Oranje dat op het WK 1974 de wereld betoverde met een speelstijl waarin fanatieke pressing gecombineerd werd met talloze positiewisselingen en oogverblinde combinaties. De transformatie van La Roja van middelmatig elftal tot spectaculaire voetbalmachine begon in juli 2007 met de aanstelling van Marcelo Bielsa.
De Argentijnse geniale gek is geïnspireerd door de Nederlandse teams van Rinus Michels en Louis van Gaal. Het verzorgde positiespel dat gericht is op het creëren van overtalsituaties nam Bielsa van zijn Nederlandse idolen over. Daar voegde hij vervolgens zijn eigen manier van pressing aan toe. Vanaf december 2012 borduurde Sampaoli voort op het werk van Bielsa, nadat Claudio Borghi vanaf februari 2011 zijn erfenis juist had verkwanseld.
Net als zijn leermeester is Sampaoli een perfectionist. Op zijn werklust staat geen maat. In zijn tijd bij Universidad de Chile arriveerde hij steevast om half acht op de club, om niet voor negen uur ’s avonds te vertrekken. Eenmaal thuis keek hij wedstrijden terug op DVD en deed hij analyses op zijn computer. Als bondscoach is dat niet veranderd. Zo bestudeerde Sampaoli in aanloop naar het WK-duel met Spanje (2-0 winst) duizend (!) uur aan beeldmateriaal.
Kameleon
Chili onderscheidt zich vooral van alle andere landenteams door zijn fanatieke pressing. Het elftal van Sampaoli speelt met zijn verdedigers, die bij hun clubs vrijwel allemaal middenvelders zijn, ver van het eigen doel. Dit stelt Chili in staat om fanatiek druk te zetten op de defensie van tegenstanders, om zo balverlies te veroorzaken. Typerend aan de manier van druk zetten van Chili is dat niet alleen de speler in balbezit, maar ook de dichtstbijzijnde afspeelmogelijkheden vastgezet worden.
Om deze strategie zo effectief mogelijk te maken, past Sampaoli zijn formatie iedere wedstrijd aan. Hij heeft zijn spelers spelprincipes bijgebracht in plaats van een specifieke tactiek, waardoor de Chilenen als een kameleon mee kunnen kleuren met de tegenstander. In de opbouw vallen bij Chili vooral de verticale passes op waarmee de linies van de opponent doorbroken worden. Het elftal verkiest diepte voor breedte en tikt daardoor niet zoals veel Nederlandse teams eindeloos achterin de bal rond.
Brazilië
De cijfers die het voetbal van Chili tot nu toe oplevert op de Copa América zijn overweldigend. In drie duels werden tien doelpunten gemaakt, meer dan ieder ander team in de groepsfase. Gemiddeld heeft de ploeg bijna zeventig procent balbezit en geen enkel ander elftal kreeg op het eindtoernooi per negentig minuten zo weinig schoten tegen. Daarmee spot Chili met alle voetbalwetten, want geen verdediger van de Zuid-Amerikanen is groter dan 1.80 meter.
Het lijkt echter weinig aannemelijk dat het spectaculaire voetbal de eerste hoofdprijs in de Chileense voetbalgeschiedenis oplevert. Brazilië is namelijk ook van de partij en dat buurland is tot nog toe steeds een maatje te groot gebleken voor Chili, dat in 2000 voor het laatst van de Seleção won. Al hadden de Goddelijke Kanaries op het afgelopen WK strafschoppen nodig om Chili te kloppen, waardoor het gastland hoop mag blijven koesteren op een sensatie. Mocht dat niet lukken, dan hebben de supporters in elk geval genoten van prachtig voetbal. (Pieter Zwart)
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login