Grote successen, kutkeepers, rechtszaken, eigendomskwesties en natuurlijk de familie Derks. Het is oorlog op De Heikant, de club die enkele jaren geleden als de eerste amateurclub promoveerde naar de eerste divisie maar nu vecht voor haar bestaan. In de twaalfde aflevering van Scorebordjournalistiek bespreekt presentator Stef de Bont met verslaggevers Iwan van Duren en Marco Timmer de opvallende gebeurtenissen in het voetbalgekke Groesbeek.
In de Voetbal International van deze week een uitgebreide reportage van Iwan van Duren over de club uit Gelderland. En wanneer je het hebt over Achilles gaat het automatisch over de familie Derks. De wortels van de Familie Derks in Achilles zitten diepgeworteld. In 1929 stelde Gerrit Derks een veld beschikbaar waar de club wedstrijden mocht spelen. Harrie Derks was jarenlang voorzitter van de club, terwijl broer Frans het technische gedeelte voor zijn rekening nam en onder meer fungeerde als trainer en technisch manager.
'In de amateurwereld hebben ze het heel goed gedaan, ze hebben echt alle prijzen gewonnen onder de familie Derks. Maar ze wilden steeds verder doorgroeien om het succes te continueren, maar de prijs daarvoor is heel erg hoog', zegt Timmer, over de club die inmiddels is afgedaald naar de Hoofdklasse en daar met slechts een punt de hekkensluiter is. Inmiddels zijn club en familie met elkaar gebrouilleerd. De familie Derks is anno 2019 nog altijd eigenaar van de grond onder het sportpark, waardoor zij de vereniging uit Groesbeek in een wurggreep hebben. 'De schijnwerpers verblindden de familie, ze worden ook wel de Kennedy’s genoemd', aldus Van Duren.
Er is een bizarre situatie ontstaan dat Achilles niet meer kan trainen op hun eigen complex. De familie Derks patrouilleert om te zorgen dat niemand op het terrein komt en er zijn stukken kunstgras uit het veld gesneden. 'Maar het is nog niet voorbij', zegt Van Duren. 'Dit is een mijnenveld en er gaan nog gigantische ontploffingen komen. De emoties zijn groot, ondanks dat dat voor iemand buiten Groesbeek moeilijk voor te stellen is. Dit is het levenswerk van een grote familie.'
Beluister hierboven heel de podcast in onze webplayer.
De podcast is ook te beluisteren via:
-iTunes
-Spotify
-Soundcloud
-
'Met dank aan Ajax is er toch nog meer dan honderd miljoen geïnvesteerd'
-
'Nederlandse voetbalsters kunnen zich financieel onafhankelijk spelen'
-
Een huurling van City, maar ook nodige amateurisme: 'KKD leukste competitie ter wereld'
-
Club als handelshuis: 'Investeren, spelershandel en daarna de club weer verkopen'
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login