2009: Suarez met afstand beste schutter in Eredivisie

Het Eredivisiejaar 2009 zit erop. Wie waren dit kalenderjaar de productiefste spelers op het hoogste niveau? Voetbal International zet de vijf beste schutters op een rij.

2009: Suarez met afstand beste schutter in Eredivisie


Club AjaxNationaliteit UruguayLeeftijd 22 jaarPositie CentrumaanvallerWedstrijden 2009 32Doelpunten 2009 30Doelpuntengemiddelde 0,94

Er stond in 2009 geen maat op Luis Suarez. De Uruguayaanse aanvaller van Ajax is met afstand de productiefste Eredivisiespeler van dit kalenderjaar. Suarez maakte in 32 competitiewedstrijden dertig doelpunten, een ongekend moyenne van 0,94 goals per duel. Suarez maakte twaalf goals in het eerste deel van 2009 en voegde daar na de zomerstop nog achttien treffers aan toe. De Uruguayaan maakte liefst drie hattricks dit jaar: drie goals tegen Willem II op 12 april (7-0), drie tegen RKC Waalwijk op 8 augustus (4-1) en vier tegen VVV-Venlo op 20 september (0-4).


Club
Nationaliteit
Leeftijd
Positie
Wedstrijden 2009
Doelpunten 2009
Doelpuntengemiddelde

Balász Dzsudzsák was in cijfermatig opzicht de belangrijkste speler van PSV in dit jaar. De Hongaar scoorde zeventien keer en bereidde nog eens vijftien doelpunten van ploeggenoten voor. Zijn beste wedstrijd van 2009 was die tegen Ajax op 16 augustus: Dzsudzsák droeg met twee goals en één assist bij aan een spectaculaire 4-3 zege. Opmerkelijk: in de veertien duels waarin hij zijn zeventien doelpunten maakte, bleef PSV liefst dertien keer ongeslagen: elf zeges en twee gelijke spelen. De enige nederlaag van de Eindhovenaren in een wedstrijd waarin Dzsudzsák scoorde, betrof het thuisduel met SC Heerenveen (2-3).


Club
Nationaliteit
Leeftijd
Positie
Wedstrijden 2009
Doelpunten 2009
Doelpuntengemiddelde

Mounir El Hamdaoui dankt zijn hoge positie op de topscorerslijst van 2009 zeker niet aan zijn prestaties van de laatste maanden, waarin hij een gebrekkige discipline toonde en wanhopig op zoek was naar zijn vorm. Toch maakte de Marokkaan na de zomerstop zeven doelpunten in competitieverband. Zijn acht treffers uit het eerste deel van dit kalenderjaar spraken echter meer tot de verbeelding. De doeltreffenheid van El Hamdaoui, die het seizoen 2008/09 afsloot met drie goals in zijn laatste vier duels, speelde een voorname rol in de geslaagde race voor het landskampioenschap van de Alkmaarders.


Club
Nationaliteit
Leeftijd
Positie
Wedstrijden 2009
Doelpunten 2009
Doelpuntengemiddelde

Een vertrouwd gezicht in de topscorerslijst van 2009. Sinds Blaise Nkufo zich zes jaar geleden in Enschede meldde, maakt hij per seizoen en per kalenderjaar steevast deel uit van de productiefste spelers in de Eredivisie. Hoewel hij de laatste weken vooral opereert in de schaduw van ploeggenoot Bryan Ruiz, was de Zwisterse international in heel 2009 toch goed voor vijftien treffers. Voor Nkufo was dit jaar om twee redenen bijzonder: hij kroonde zich medio augustus met zijn 104de goal in competitieverband tot clubtopscorer aller tijden van FC Twente en liet op 6 december de 200ste competitiegoal in zijn loopbaan aantekenen.


Club
Nationaliteit
Leeftijd
Positie
Wedstrijden 2009
Doelpunten 2009
Doelpuntengemiddelde

Na Balász Dzsudzsák de tweede PSV'er op de topscorerslijst van 2009. Ola Toivonen scoorde sinds zijn komst naar Eindhoven zes keer in het tweede deel van het seizoen 2008/09 (in veertien duels) en voegde daar in het eerste deel van het huidige seizoen acht treffers aan toe (in zestien wedstrijden). De Zweed beleefde zijn hoogtepunt van 2009 op 8 november op bezoek bij ADO Den Haag. Op die dag hielp Toivonen zijn ploeg met vier treffers aan een klinkende 5-1 zege op de Hagenaren. Hij was daarmee de eerste PSV'er sinds Mateja Kezman in 2003 die vier treffers in één duel maakte.


<br /><br />
<br /><br />

Bekijk hier al onze video's