AC Milan bezorgt sterk PSV bittere nederlaag

PSV maakte voornamelijk in de tweede helft indruk in San Siro. Het resultaat - de verdiende uittreffer - bleef uit, zodat een leep AC Milan afstevent op de finale van de Champions League (2-0).

Los van de openingsfase, waarin Hernan Crespo en Andrei Sjevstjenko PSV-goalie Gomes op de proef stelden, had PSV in San Siro de zaken op orde. De tactiek met Jefferson Farfán als diepste spits en Ji-Sung Park in een zwervende rol leverde twee aardige kansen op. Farfán kwam echter beide keren niet verder dan een slap schot.

Hoewel AC Milan net iets meer balbezit had, was de wedstrijd in balans. Een bedrieglijk evenwicht, want AC Milan heeft de kwaliteiten uit het niets iets te creëren. Hoe dodelijk de Italianen waren werd op slag van rust duidelijk. Sjevtsjenko, gelanceerd door Kaká, verraste Wilfred Bouma op snelheid en schoot de bal onder Gomes door: 1-0.

Met de wissel Theo Lucius voor Bouma kreeg PSV in de tweede helft de greep op de wedstrijd. Met Phillip Cocu centraal achterin liet de Nederlandse kampioen knappe staaltjes van positiespel zien die ook leidden tot goede kansen.

AC Milan, dat zich gedwee achteruit liet drukken, zag tot z'n opluchting hoe Lucius, Park, invaller Jan Vennegoor of Hesselink en Mark van Bommel verzuimden de verdiende gelijkmaker op het scorebord te brengen. Het leek er soms op of alle schoten door een magneet recht op Milan-keeper Dida afgingen.

En zo bleef de beloning uit voor PSV dat in San Siro weer boven zichzelf uit steeg. Al moet daarbij worden aangetekend dat AC Milan er een handje van heeft zich te verstoppen als het niet nodig is zich op te richten. Dat werd pijnlijk duidelijk voor PSV dat in de laatste minuut een tweede treffer (invaller Jon Dahl Tomasson scoorde uit een rebound) moest incasseren.