Acht vragen en antwoorden over de situatie van Manchester City
Manchester City is door de UEFA uitgesloten van Europees voetbal voor de komende twee seizoenen. Tenminste, als het CAS de beslissing niet terugdraait. Welke gevolgen heeft dat voor de club? Acht vragen en antwoorden over de situatie bij The Citizens.
Is dit de eerste keer dat Manchester City gestraft wordt?
Nee, maar wel in deze mate. De UEFA pakte Manchester City (en Paris Saint-Germain) in 2014 al eens aan met een boete van 63 miljoen euro voor het overtreden van de financiële regels. Ook mochten The Citizens destijds minder spelers inschrijven voor de Champions League-campagne.
Gebeurt Europese uitsluiting vaker?
Bij AC Milan weten ze precies hoe ze zich bij Manchester City voelen. AC Milan werd in het seizoen 2018/19 vijfde in de Serie A, maar de club speelt dit seizoen geen Europees voetbal. Ook de Rossoneri werden verbannen van Europees voetbal door het overtreden van de financiële regels. Daardoor plaatste AS Roma (zesde) zich ineens direct voor de Europa League en mocht Torino (zevende) de voorronde van de Europa League in. AC Milan kreeg de straf eigenlijk al een jaar eerder, maar toen werd de straf teruggedraaid door het CAS, dat de straf buitenproportioneel vond.
Wat is het gevolg voor de Champions League-tickets voor Engelse clubs?
Engeland heeft net als Spanje, Italië en Duitsland recht op vier directe tickets voor de groepsfase van de Champions League. Als Manchester City bij de eerste vier in Engeland eindigt, betekent dat in dit geval dat de nummer vijf van de Premier League naar het miljardenbal mag. Op dit moment is dat Sheffield United.
Tekst gaat verder onder de stand.
Stand Premier League 2019/2020
EngelandEn wat als Manchester City dit seizoen de Champions League wint?
Dat zou helemaal een pijnlijk verhaal worden. Ook voor de UEFA. Manchester City jaagt al jaren op de Cup met de Grote Oren en waar de titel in de Premier League uit zicht is verdwenen, daar is het winnen van de Champions League het grote doel geworden. Als dat lukt en de straf van de UEFA blijft gehandhaafd, worden de rechten van de Champions League-winnaar verschoven naar de verliezend finalist. Dat wil zeggen dat dan niet de winnaar (Manchester City in dit geval), maar de verliezend finalist op moet draven in de Europese Super Cup én het toernooi om de wereldbeker voor clubs.
Kan Manchester City wel spelers blijven kopen?
Ja, dat mag wel. Chelsea mocht bijvoorbeeld geen spelers meer kopen nadat de regels werden gebroken omtrent het aantrekken van spelers jonger dan achttien jaar. Daar is in dit geval geen sprake van.
Wat betekent dit voor de situatie van Pep Guardiola?
Na de bekendmaking van de straf begon in Engeland, Spanje én Italië het grote speculeren omtrent de baan van Pep Guardiola. Verschillende media stellen logischerwijs dat de Spaanse manager niet zit te wachten op twee seizoenen zonder Europees voetbal. In Engeland heeft Guardiola immers alles al gewonnen wat er te winnen valt. De Champions League: dat is het grote doel van Guardiola in Manchester, maar met Europese uitsluiting wordt dat een lastig verhaal. Het huidige contract van Guardiola loopt nog tot medio 2021.
Wat betekent dit financieel voor Manchester City?
Win je een groepswedstrijd in de Champions League ontvang je 2,7 miljoen euro. Plaats je je voor de knock-outronde ontvang je 9,6 miljoen euro. Vervolgens ligt er nog 10,5 miljoen euro (bereiken kwartfinale), 12 miljoen euro (bereiken halve finale) en 15 miljoen euro (verliezend finalist) of 19 miljoen euro (winnaar) klaar. Dat zijn fijne bedragen om bij te mogen schrijven en vooral vervelende bedragen om twee seizoenen lang te moeten missen. In totaal zou Manchester City meer dan honderd miljoen euro per seizoen mis kunnen lopen door het missen van de Champions League. Naast de financiële gevolgen is het uiteraard ook de vraag of alle spelers bij Manchester City willen blijven spelen als de club niet Europa mag verschijnen.
Wat kan Manchester City nog doen?
Manchester City liet meteen in een verklaring weten naar het Internationaal Sporttribunaal (CAS) te stappen om de zaak voor te leggen aan een onafhankelijk instituut. De club vindt namelijk dat de UEFA onderzoek, aanklager én rechter is geweest en dat er daarom geen sprake was van een onafhankelijk proces. In december 2018 had de hoofd aanklager zich al publiekelijk uitgesproken over de uitkomst en de beoogde sanctie, nog voor het onderzoek was begonnen. Het gebrekkige proces en constante lekken maakten duidelijk dat er weinig twijfel was over de uitkomst', zo lieten The Citizens weten in de verklaring. Het CAS zou in dat geval voor de zomer met een nieuwe uitspraak moeten komen. Mocht ook de uitspraak van het CAS niet gunstig uitpakken voor Manchester City dan kan er nog naar de burgerrechter gestapt worden.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login