Advocaat: 'Verdienden meer, kregen niets'

Dat Dick Advocaat met Zuid-Korea na een 2-0 nederlaag tegen Zwitserland is uitgeschakeld in de groepsfase van het WK lag volgens hem niet aan zijn spelers, maar aan de arbitrage. Bij de goedgekeurde 2-0 van de Zwitsers vlagde de assistent-scheidsrechter voor buitenspel en volgens Advocaat had zijn ploeg recht op een strafschop.

'Ik dacht dat de scheidsrechter zijn beslissing snel terug zou draaien', becommentarieerde Advocaat hét moment van de wedstrijd. De Argentijnse scheidsrechter Horacio Elizondo negeerde een vlagsignaal van zijn assistent en daardoor kon Alexander Frei de Zwitsers op 2-0 zetten en was de wedstrijd gespeeld. 'Misschien was mijn gedachte wel iets te chauvinistisch. Mensen zeiden ook tegen me dat het geen buitenspel was.'

Toch zorgde het vlagsignaal voor verwarring in de Koreaanse gelederen, bekende speler Ji-Sung Park na afloop. 'Onze verdedigers stopten met spelen toen ze de assistent de vlag omhoog zagen steken, maar de scheidsrechter liet doorspelen.'

Advocaat neemt zijn spelers niets kwalijk. 'Ik ben zeer trots op het elftal, zeker zoals het in de tweede helft heeft gespeeld. We wisten dat het een gevaarlijk ploeg was en ze domineerden de eerste helft. Na rust verdienden we meer, maar kregen we niets. We waren net niet goed genoeg op het einde.'

Een strafschop na een handsbal van de Zwitserse verdediger Patrick Müller had Zuid-Korea wellicht terug in de wedstrijd kunnen brengen. 'Ik dacht dat het een zuivere strafschop was', zei Advocaat. 'Ik vond dat de meeste beslissingen van de scheidsrechter in ons nadeel waren. We verdienden het vandaag niet om met lege handen achter te blijven, maar uiteindelijk heeft Zwitserland wel verdiend gewonnen.'