Aftellen naar WK 2018: de 'blote voeten-fabel' van India

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 50 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: de 'blote voeten-fabel' van India

Met 1,34 miljard inwoners is India het qua populatie grootste land dat nog nooit heeft deelgenomen aan het WK. Het Aziatische land kwalificeerde zich wél eenmaal voor de mondiale eindronde, namelijk voor die van 1950 in Brazilië. India profiteerde van het feit dat de concurrentie zich massaal terugtrok.

Uiteindelijk deed het team van de in die tijd vermaarde aanvoerder Sailen Manna dat zelf ook. Het gerucht ging destijds dat India zich afmeldde omdat de FIFA het de spelers had verboden om op blote voeten te spelen, iets dat het Aziatische land tijdens de Olympische Spelen van 1948 nog had gedaan. Inmiddels is het zelfs een WK-klassieker: India dat om deze obscure reden niet deelnam aan het WK.

Het is vreemd hoe zoiets ontstaat, want de nationale voetbalbond AIFF beklemtoonde van meet af aan dat het afzag van een WK-optreden vanwege de reiskosten en omdat ze de voorbereidingstijd te kort vond. In de oertijd van het WK was het bovendien doodgewoon dat reeds gekwalificeerde landen zich alsnog besloten terug te trekken. Voor het WK van 1950 deed Frankrijk precies hetzelfde, waardoor Groep 4 slechts bestond uit Uruguay en Bolivia.

Aanvoerder Manna probeerde jaren later de fabel over de 'blote voeten-afzegging' al de wereld uit te helpen. 'We hadden destijds helemaal geen idee hoe groot het WK was. Voor ons waren de Spelen veel belangrijker', vertelde hij in diverse reconstructies. Was India maar beter geïnformeerd, want bijna zeventig jaar later wacht het land nog altijd op zijn WK-debuut.

QUIZVRAAG: Welke vier Aziatische landen speelden meer dan tien WK-wedstrijden? Noot: hoewel Australië lid is van de Aziatische confederatie tellen we die niet mee.

ANTWOORD QUIZVRAAG 24 APRIL: Asamoah Gyan troeft met zijn zes WK-doelpunten de Kameroense WK-legende Roger Milla (vijf goals) nipt af op de virtuele topscorerslijst met Afrikaanse spelers. Welke twee spelers delen de derde plaats op deze lijst met drie treffers? Samuel Eto'o en Papa Bouba Diop.

Land Inwoners (in 2017) WK-deelnames
China 1,4 miljard 1
India 1,3 miljard 0
Verenigde Staten 320 miljoen 10
Indonesië 260 miljoen 0
Pakistan 210 miljoen 0
Brazilië 208 miljoen 20
Nigeria 190 miljoen 5
Bangladesh 160 miljoen 0
Rusland 145 miljoen 10
Japan 125 miljoen 5
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.