Ajax alleen aan kop na overwinning op Vitesse

Ajax is de nieuwe koploper van de Eredivisie. Enerzijds omdat het zelf won van Vitesse (4-1), anderzijds omdat concurrent Feyenoord drie punten verspeelde bij FC Groningen (3-2).

De Amsterdammers beslisten de thuiswedstrijd in de eerste helft. In die fase was de ploeg van coach Adrie Koster beter, al kreeg Vitesse gek genoeg de grootste kansen.

Ajax' Spaanstalige trio nam de volledige productie voor zijn rekening. Luis Suárez opende na zestien minuten de score. De Uruguayaan verlengde een kopbal van Albert Luque koppend over de doellijn.

Tien minuten later was het Gabri die de 2-0 maakte. De Spaanse middenvelder bekroonde het goede voorbereidende werk van Hedwiges Maduro door laag in de verre hoek te mikken.

Vlak voor de pauze was het helemaal voorbij toen Luque het gat vergrootte. De linksbenige Spanjaard benutte een strafschop na een opzichtig paardrijden van Remco van der Schaaf op de rug van John Heitinga. Luque stuurde Piet Velthuizen de verkeerde hoek in.

Vitesse kreeg net voor het rustsignaal toch nog enig loon naar werken. Waar Gill Swerts en Santi Kolk alleen voor Maarten Stekelenburg hadden gefaald, scoorde Mads Junker wel. De Deen schoot hoog raak in de aanval die direct volgde op de aftrap na de 3-0.

In de tweede helft viel er vrijwel niets meer te beleven. Zeker voor de fans van Ajax: hun ploeg nam veel gas terug en bakte er weinig meer van.

De 4-1 van Klaas-Jan Huntelaar was dan ook nauwelijks verdiend. De spits schoot de bal langs de Vitesse-keeper op aangeven van invaller Dennis Rommedahl. Het was Huntelaars twaalfde goal in twaalf duels.

Met de ruime zege op zak passeerde Ajax PSV weer, dat zondag door de zege op Excelsior was voorbijgegaan. Het verschil is één punt na twaalf duels. Het gat met Feyenoord bedraagt drie punten.

Voor de wedstrijd tegen Vitesse nam Jaap Stam afscheid van het Ajax-publiek. De verdediger speelde anderhalf jaar voor de Amsterdammers maar zei geen mooiere club te kennen dan Ajax.