Ajax houdt drie punten over aan uitduel met Vitesse

Frank de Boer heeft ook zijn tweede wedstrijd als trainer van Ajax winnend afgesloten. De club uit Amsterdam won bij Vitesse, maar imponeerde in de Gelredome alleen voor rust.

Met veel beweging en goed veldspel drukte Ajax de thuisclub vanaf het eerste fluitsignaal ver terug en al in de tweede minuut kreeg Miralem Sulejmani een goede kans om de score te openen. Via Siem de Jong en Christian Eriksen kwam de bal bij de Serviër terecht, maar die kon de goede kans niet omzetten in een treffer. Negen minuten minuten was het wel raak in Arnhem.

Na een goede actie van Ajax-debutant Lorenzo Ebecilio kwam de bal terecht bij Demy de Zeeuw, die vond de volledig vrijstaande Eriksen op de rand van het strafschopgebied. De jonge Deen wist zich wel raad met de buitenkans en schoot de bezoekers op voorsprong. Kan Vertonghen, De Zeeuw en Sulejmani kregen daarna goede kansen op de 0-2, maar wisten niet te scoren.

Op slag van rust kreeg de ploeg van De Boer een eerste waarschuwing toen Maarten Stekelenburg moest optreden bij een hard schot van Davy Pröpper, want in de tweede helft beet Vitesse meer van zich af. Vooral Dalibor Stefanovic kreeg een paar goede mogelijkheden op de gelijkmaker, maar international Stekelenburg hield Ajax een paar keer uitstekend op de been.

In de slotfase kregen de Amsterdammers uit de counter een paar grote kansen om de wedstrijd definitief te beslissen, maar Ajax was te slordig in de uitvoering en het duel bleef daarom spannend tot de laatste minuut. Ajax nam uiteindelijk toch drie punten mee uit Arnhem, waardoor het nu 35 punten heeft uit achttien wedstrijden. Drie minder dan de huidige koploper PSV. Foto: VI Images