Ajax lijkt na hattrick Akpom al na één wedstrijd klaar met povere Polen

Ajax heeft donderdagavond een voorschot genomen op het hoofdtoernooi van de Europa League. De formatie van Francesco Farioli kwam snel op achterstand tegen Jagiellonia Bialystok, maar had in het vervolg van de avond niks te duchten van de Poolse kampioen: 1-4, met een hattrick van Chuba Akpom. De return volgende week lijkt een formaliteit te worden.

Jagiellonia Bialystok
1 - 4
Ajax
Ajax

En dat terwijl de avond nog zo slecht begon. Bij een hoekschop stond Ajax slecht te verdedigen, waardoor Jagiellonia gevaarlijk kon worden. Vanaf enkele meters kon Adrián Diéguez raak koppen, zodat zijn ploeg al binnen vijf minuten op voorsprong kwam. Na twee tegengoals uit spelhervattingen afgelopen zondag bij NAC Breda ging het voor de ploeg van Francesco Farioli opnieuw mis bij een standaardsituatie.

Ajax reageerde uitstekend op die tegenvaller: binnen enkele minuten was een uitstekende pass van Steven Berghuis een kolfje naar de hand van Akpom, de spits rondde kundig af (beelden van alle Ajax-goals ziet u onderaan dit verslag). Daarna had Ajax van de thuisploeg weinig meer te duchten: Mika Godts kopte de 1-2 binnen, zijn eerste goal in Ajax 1, de eerste van een Belg in Amsterdamse dienst in meer dan tien jaar.

Ajax had nog wel meer kansen om de score verder uit te bouwen tegen de povere Polen. Berghuis zag een poging net over de lat vliegen, Akpom kon nét niet bij een voorzet van Godts. Na de pauze bleef het spelbeeld hetzelfde. Carlos Forbs leek een bal voor het intikken te hebben totdat een Jagiellonia-verdediger op het laatste moment ingreep. De derde Amsterdamse goal viel na een uurtje. Kenneth Taylor schoot, de Poolse keeper pareerde matig, Akpom kon simpel scoren.

De Engelse aanvaller voltooide zijn hattrick halverwege de tweede helft vanaf elf meter. Na een lompe overtreding mocht hij aanleggen voor een strafschop, die hij onberispelijk benutte. Gelet op de ruime marge, kon het weinig kwaad dat Godts een tweede penalty enkele minuten later recht op doelman Slawomir Abramowicz trapte.

Het bleef zodoende bij vier Ajax-goals in het Bialystok City Stadium. Gelet op die riante voorsprong en het gebrekkige weerwerk van de opponent, mag de return over zeven dagen in Amsterdam geen problemen opleveren. Als de klus inderdaad geklaard wordt, heeft Ajax zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Europa League. Volgend weekend heeft de ploeg vrijaf in de Eredivisie.