Ajax loopt over Feyenoord heen na rood Babovic

Ajax heeft Feyenoord in de Arena op een pak slaag getrakteerd. De Amsterdammers waren de betere ploeg en profiteerden optimaal nadat Feyenoord kort voor rust met tien man kwam te staan na een rode kaart voor Stefan Babovic. Ajax liep in de tweede helft uit naar een 5-1 zege.

Over negentig minuten gezien was de overwinning van Ajax meer dan terecht. De Amsterdammers begonnen uiterst scherp aan de wedstrijd en de thuisclub domineerde bijna tijdens het gehele duel. Er was slechts een fase van ongeveer een kwartier waarin Feyenoord de bovenliggende partij was.

De gasten kregen een overwicht nadat Ron Vlaar de bal van grote afstand op de paal had geknald. Daarna kwam Feyenoord beter in de wedstrijd. Coach Mario Been had gekozen voor een beweeglijke voorhoede met Diego Biseswar, Andwelé Slory en Georginio Wijnaldum. Roy Makaay begon verrassend genoeg op de reservebank.

Door de opleving halverwege de eerste helft leek Feyenoord met 0-0 de rust te halen, maar Ajax sloeg in de laatste minuten nog toe. Marko Pantelic legde de bal precies tussen Feyenoord-doelman Rob van Dijk en zijn verdedigers in. Demy de Zeeuw dook in die vrije ruimte en werkte de bal zwaar gehinderd door Leroy Fer in het doel: 1-0. Alsof dat niet genoeg was, moest Feyenoord binnen een minuut nog een tegenslag verwerken. De verrassend in de basis begonnen Babovic kreeg een directe rode kaart omdat hij in een luchtduel Jan Vertonghen in diens gezicht had geraakt.

Met een 1-0 voorspong en een man meer leek Ajax weinig meer te kunnen gebeuren. De zege was een feit toen Urby Emanuelson vlak na rust prachtig de 2-0 binnen knalde. Voor Feyenoord was er daarna geen eer meer te behalen. Voor de Rotterdammers was het slechts zaak de schade beperkt te houden. Dat lukte Feyenoord niet. Kort na de treffer van Emanuelson maakte Gregory van der Wiel er al 3-0 van. De rechtsback klopte Van Dijk met een schot in de korte hoek na een combinatie met Pantelic.

De Servische aangever en ook Luis Suarez lieten daarna nog een aantal kansen onbenut. Denny Landzaat redde aan de andere kant van het veld de eer van Feyenoord door Maarten Stekelenburg te kloppen met een knappe stiftbal. Daarna was het weer de beurt aan Ajax. De Zeeuw zorgde met een bekeken schot voor 4-1 en Suarez maakte er uit een strafschop 5-1 van. Keeper Van Dijk moest zijn overtreding die de aanleiding vormde tot de penalty bekopen met een rode kaart.

Ajax blijft door de zege in het spoor van FC Twente en PSV. De Amsterdammers hebben een achterstand van drie punten op de koppositie. Feyenoord zag de nadelige marge ten opzichte van FC Twente oplopen tot negen punten.