Ajax met tien man naar geflatteerde zege

Ajax heeft een einde gemaakt aan de ongeslagen thuisreeks van Heracles Almelo. De onnodige rode kaart voor John Heitinga veroorzaakte problemen, die echter met hangen en wurgen werden omzeild (0-3).

Uit voorzorg mocht Jaap Stam het duel in Almelo laten schieten. Met het oog op de nakende topper tegen PSV wilde trainer Henk ten Cate geen risico nemen met de ervaren verdediger. Het kunstgras en de dreiging van een schorsing bij een gele kaart waren voldoende aanleiding voor de rust voor Stam.

Ajax leek zich op te kunnen maken voor een zorgeloos bezoek aan Almelo. De Amsterdamse formatie had het initiatief, al kon de ploeg van Henk ten Cate dat niet tot uitdrukking brengen in dreigende situaties. Alleen op een inzet van Tom De Mul moest Martin Pieckenhagen in actie komen.

In de weinig verheffende wedstrijd, waarin Heracles de stootkracht van de geschorste Everton miste, brak Kenneth Perez de ban. De Deense aanvaller ontsnapte aan de aandacht, kapte Björn Daelemans uit en schoot bekeken in: 0-1.

Kort na rust zorgde John Heitinga voor onverwachte wending van de wedstrijd. De verdediger gleed te hard door op Diego Bisewar en kreeg daarvoor met rood een zware straf. Ajax werd teruggedrongen op eigen helft, maar hoefde niet te capituleren. Dat was mede te danken aan Maarten Stekelenburg die zijn ploeg van puntverlies behoedde.

Heracles moest tien minuten voor het einde het hoofd definitief buigen. Een overtreding van de door Ajax een Heracles verhuurde Boakye op Wesley Sneijder was het begin van het einde. Perez benutte namelijk de strafschop en besliste zo het duel in Almelo. Sneijder maakte er vervolgens nog een geflatteerde 3-0 overwinning van.