Ajax op halve kracht langs bleu De Graafschap

Ajax leek op halve kracht te spelen, maar dat was nog altijd genoeg om het bleue De Graafschap met 3-0 te verslaan in De Arena.

Ajax overtuigde niet. De ploeg van coach Marco van Basten speelde slordig, leed veel balverlies en deed dat vaak op kinderlijk eenvoudige wijze. Zoals na een kwartier toen Thomas Vermaelen zich verslikte en Joep van den Ouweland er met de bal vandoor ging. De middenvelder omspeelde Kenneth Vermeer en zette voor op Luuk de Jong, maar Oleguer redde op de doellijn.

Veel meer kansen kreeg De Graafschap niet, vooral omdat de mannen van coach Darije Kalezic te voorzichtig leken te spelen in Amsterdam. Zo kreeg Ajax ongestraft de gelegenheid om het rustig aan te doen tegen De Superboeren. Mede daardoor won Ajax met ruime cijfers. De eerste treffer was een fraaie. Luis Suárez krulde na 23 minuten uit een vrije trap de bal prachtig over de muur en buiten bereik van doelman Erik Heijblok in het doel. En vlak voor rust bleef Darío Cvitanich koel oog in oog met de keeper. De Argentijn schoot van dichtbij de bal hoog tegen de touwen: 2-0.

Uiteindelijk won Ajax met 3-0. Enkele minuten nadat Rogier Meijer vanaf zestien meter op de lat had geschoten namens De Graafschap, kreeg Suárez een strafschop. De Uruguayaan was foutief afgestopt door Leon Hese en benutte zelf de penalty: 3-0.

Ajax heeft 55 punten en is terug op de derde plaats van de Eredivisie. De Graafschap heeft evenveel punten als FC Volendam, maar neemt wel de laatste positie over.