Ajax rekent tegen AZ op thuisvorm Suarez

Dit weekeinde staat de negentiende speelronde van de Eredivisie op het menu. Voetbal International blikt vooruit op de wedstrijd tussen Ajax en regerend kampioen AZ van zondag.

Ajax rekent tegen AZ op thuisvorm Suarez


AJAXKlassering 3de plaatsDe Amsterdammers proberen tegen AZ hun ongeslagen thuisreeks in de Eredivisie te behouden. De ploeg van Martin Jol moet blijven winnen om de negen punten achterstand op PSV en FC Twente zo klein mogelijk te houden. Vorig jaar onder coach Marco van Basten had Ajax na 18 speelronden zelfs twee punten meer dan in het huidige seizoen. (18-41). De Amsterdammers bezetten toen de tweede plaats, drie punten minder dan tegenstander AZ, dat toen de lijstaanvoerder was met 44 punten uit achtien wedstrijden.

Opvallend Ajax heeft dit seizoen weinig moeite met scoren in de eigen Arena. De Amsterdammers vonden al dertig keer het net. Topscorer Luis Suarez maakte in Amsterdam al acht goals en leverde verder vijf assists af. Dit seizoen is Ajax nog niet op achterstand gekomen, alleen RKC Waalwijk wist dit seizoen verrrassend gelijk te maken door een goal van Benjamin De Ceulaer. De andere twee tegengoals - tegen Feyenoord en SC Heerenveen - incasseerde de thuisploeg bij een ruime voorsprong.

Afwezigen Pantelic (hamstring), Enoh (Afrika Cup), Atouba (knie), De Zeeuw (geschorst).

AZKlassering 7de plaatsAZ verloor dit seizoen al acht keer in de Eredivisie. De landskampioen maakt een zeer wisselvallig seizoen door. Vorig seizoen noteerden de Alkmaarders slechts twee verliespartijen na achttien speelronden. AZ kon toen vertrouwen op een solide verdediging met slechts elf tegentreffers, nu staat de teller al op 21 tegentreffers. De meest waardevolle speler dit seizoen is Jeremain Lens met zeven doelpunten en vier assists. Vorig seizoen werd de rappe aanvaller nog veelvuldig op de bank gehouden.

Opvallend AZ speelde dit seizoen in uitwedstrijden nog géén enkele keer gelijk. De Alkmaarders wonnen vier keer bij RKC Waalwijk, SC Heerenveen, FC Groningen en Roda JC. Vijf keer verloor de landskampioen een uitwedstrijd. Dit gebeurde telkens met één doelpunt verschil.

Afwezigen Pocognoli (knie), Holman (niet wedstrijdfit).

Ajax en AZ staan in de Eredivisie voor de 33ste keer tegenover elkaarin Amsterdam. Van de 32 eerdere duels won de thuisploeg er liefst 27, tegen vier gelijke spelen en één nederlaag. AZ won voor het laatst op 18 oktober 1980 als AZ’67 met 1-2 van Ajax . Pier Tol maakte destijds de winnende treffer.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2004/05 Ajax-AZ 4-2
2005/06 Ajax-AZ 1-0
2006/07 Ajax-AZ 2-2
2007/08 Ajax-AZ 6-1
2008/09 Ajax-AZ 1-1


Bekijk hier al onze video's