Ajax sluit moeizame Europese avond af met ruime zege in Baku

Reacties

Ajax heeft donderdagavond zijn ongeslagen status in de competitiefase van de Europa League behouden. Na een moeizame eerste helft werd er uiteindelijk ruim gewonnen van Qarabag FK, dat het duel met negen spelers op het veld eindigde.

Ajax sluit moeizame Europese avond af met ruime zege in Baku
© Pro Shots
Qarabağ
Qarabağ
0 - 3
Ajax
Ajax

Qarabag had nog niet gewonnen in het hoofdtoernooi van de Europa League, maar de thuisclub maakte het Ajax bijzonder lastig. De Amsterdammers hadden in de beginfase weinig te vertellen tegen Qarabag, het was echter Júlio Romão die zijn eigen team in de problemen bracht. De Braziliaan verslikte zich in Mika Godts, trok de Belg naar de grond en kreeg al na een kwartier rood.

Niet dat het daarna heel veel beter ging met Ajax, maar uiteindelijk werd het toch 0-1. Tien minuten voor rust scoorde Kenneth Taylor na een mislukt schot van Wout Weghorst. De spits kreeg de voorkeur boven Brian Brobbey, trainer Francesco Farioli maakte zijn keuze in het kader van rotatie.

Klik op de tekst om de 0-1 van Taylor te bekijken. De overige goals tref je onderaan het verslag

Achterin en op het middenveld moest Farioli vanwege andere reden een knoop doorhakken: Daniele Rugani verving de geschorste Youri Baas en Kian Fitz-Jim kwam voor de niet-speelgerechtigde Davy Klaassen. Voorin startte Christian Rasmussen in plaats van Bertrand Traoré.

De vele wisselingen brachten Ajax niet heel veel positiefs, want het ondertal van Qarabag kwam prima mee met Ajax. Kort na rust kreeg Weghorst een aardige kans op de 0-2, aan de andere kant was Leandro Andrade dicht bij de 1-1. Zijn inzet werd echter geblokt door Josip Sutalo. Helemaal aan het begin van de wedstrijd zag Andrade nog een doelpunt afgekeurd worden, wegens buitenspel.

Een kwartier voor tijd werd het duel in Baku beslist. Rasmussen ging na een stevige schouderduw van Kevin Medina naar de grond en tot grote verbazing van de Qarabag-verdediger ging de bal op de stip. De VAR greep niet in en dus kreeg Weghorst opnieuw de gelegenheid vanaf elf meter. Net als tegen Heracles Almelo faalde de spits niet. Qarabag knakte en gaf het vervolgens helemaal weg. Na een knappe aanval rondde Chuba Akpom, die rond Weghorst speelde het laatste half uur, het af voor de 0-3.

Ruim vierhonderd Ajax-fans hadden de reis van zo'n vierduizend kilometer naar Baku gemaakt.
© Pro Shots
Ruim vierhonderd Ajax-fans hadden de reis van zo'n vierduizend kilometer naar Baku gemaakt.

Door de ruime zege, die al helemaal niet meer in gevaar kwam na een tweede rode kaart voor Qarabag, staat Ajax in ieder geval eventjes bovenaan in de Europa League. Clubs als Lazio, Olympique Lyon, Tottenham Hotspur, FCSB en Anderlecht komen later op de donderdag nog in actie en zijn na twee duels nog foutloos.

Ajax kan zich na de terugreis uit Azerbeidzjan richten op de competitie, met Willem II, Feyenoord en PSV als eerstvolgende tegenstanders. Op 7 november is Maccabi Tel Aviv de volgende Europese tegenstander, het duel wordt gespeeld in de Johan Cruijff Arena.

UEFA Europa League

Stand UEFA Europa League 2024/2025

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Lazio
3
3
0
0
9-1
+8
9
2
Tottenham Hotspur
3
3
0
0
6-1
+5
9
3
Anderlecht
3
3
0
0
6-2
+4
9
4
Ajax
3
2
1
0
8-1
+7
7
5
Galatasaray
3
2
1
0
9-6
+3
7
6
Eintracht Frankfurt
3
2
1
0
7-4
+3
7
7
FC Midtjylland
3
2
1
0
4-1
+3
7
8
Athletic de Bilbao
3
2
1
0
4-1
+3
7
9
FK Bodø/Glimt
3
2
1
0
5-3
+2
7
10
Olympique Lyonnais
3
2
0
1
6-2
+4
6
* Actueel tot en met 24 okt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.