Ajax treurt ondanks makkelijke zege op Heracles

Ajax deed wat het moest doen en won van Heracles Almelo. Al na een half uur hadden de Amsterdammers zich verzekerd van de overwinning, waarna Arnhem in de gaten werd gehouden. Het bleef voor de mannen van Adrie Koster bij een simpele 5-1 overwinning.

Na vier minuten zorgde Luis Suárez voor de eerste treffer. De Uruguayaan liep zich slim vrij na een vrije trap van Kenneth Perez en kopte vervolgens vanaf zes meter de bal achter doelman Martin Pieckenhagen: 1-0.

Ajax had in de eerste helft weinig van Heracles te duchten. Jan Wuytens kreeg nog wel een kans, maar de Amsterdammers waren vaker gevaarlijk. Suárez legde na een kwartier de bal terug op Perez, die de bal beheerst in de verre hoek plaatste. En Klaas-Jan Huntelaar schoot de 3-0 tegen de touwen op aangeven van Edgar Davids, na een prachtige aanval. Het was zijn 33ste doelpunt van dit seizoen. 2-0 voor de thuisploeg Na de 3-0 deed Ajax het rustiger aan. Sterker, Heracles mocht via Ragnar Klavan nog tegenscoren. De Estse linksback haalde vlak na rust vanaf tien meter uit via de binnenkant van de paal: 3-1. Maar dichterbij kwamen de bezoekers niet, ook al raakten ze nog wel de paal.

In de zeventigste minuut vergrootte Perez de voorsprong op aangeven van zijn ingevallen landgenoot Dennis Rommedahl. En met een fraaie vallende kopbal nam John Heitinga afscheid met een treffer: 5-1.

Ajax eindigt de competitie als tweede en komt in de eerste ronde van de play-offs om Champions League-deelname uit tegen SC Heerenveen. Heracles ontloopt de play-offs tegen degradatie en is veertiende.