Ajax verdedigend ijzersterk in eerste duels Farioli: 'Sutalo is beter gaan voetballen'

Reacties

Ajax kent de beste seizoensstart in 22 jaar. Het is pas voor de tweede keer deze eeuw dat de Amsterdammers de eerste vier officiële wedstrijden wonnen. Ook de verdedigende cijfers zijn uitstekend onder Francesco Farioli.

Ajax verdedigend ijzersterk in eerste duels Farioli: 'Sutalo is beter gaan voetballen'
© Pro Shots
Ajax
Ajax
1 - 0
sc Heerenveen
sc Heerenveen

'Het ziet er qua organisatie beter uit', concludeerde Marciano Vink na de 1-0 zege op SC Heerenveen tijdens de competitiestart bij ESPN. 'Sutalo is beter gaan voetballen, omdat Baas naast hem ook zijn ding doet.' En dus ziet het er achterin beduidend beter uit, hoewel veel dezelfde spelers nog onder contract staan in de Johan Cruijff Arena. 'Vorig jaar was het Hato zijn eerste seizoen en was Sutalo zoekende', verklaarde Vink dat verschil. 

De Kroatische international maakt een positieve indruk op Vink. 'Sutalo is een van de meer ervaren spelers, die nu zijn verantwoordelijkheid neemt, iemand op de achterlijn uitspeelt en er veel scherper op zit. Dat scheelt. En Jordan Henderson die ervoor speelt en zijn werk doet. Het ziet er beter uit, meer spelers die in vorm zijn, al is het wat saai. Farioli heeft een goed plan bedacht en is harder gaan trainen met deze groep. Als je fit bent, kun je wat meer. Bij Heerenveen vielen ze op de grond, bij Ajax bleven ze staan. De algehele fitheid is beter geworden.'

De verdedigende stabiliteit heeft ook te maken met de speelwijze van Farioli. 'Bij OGC Nice zag je dat ook: hij is heel berekenend', aldus Vink. 'Hij wil snelheid op de zijkant, een spits die fungeert als kaatser. Daardoor komt de creativiteit er niet altijd uit. De positie van nummer 6, Sivert Mannsverk en Henderson, daar hoort een speler te staan die het spel versnelt.'

De Eredivisie-start van Ajax

Ajax is de Eredivisie begonnen met een zuinige zege op SC Heerenveen. Op VI PRO lees je alles over de ontwikkelingen in Amsterdam.

De Italiaanse methode van Francesco Farioli.
Pieter Zwart analyseerde Ajax tijdens het duel met Panathinaikos.
De tactiek die Francesco Farioli probeert in te slijpen.
Prominenten verwachten herstel bij Ajax.

Alles lezen op VI PRO? Sluit direct een abonnement af en krijg een special cadeau.
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.