Ajax wint simpel van Sparta ondanks uitvallen Huntelaar

Ajax had aan één goede helft genoeg om Sparta Rotterdam eenvoudig met 5-2 te verslaan. Domper op de vijfde thuiszege van dit seizoen was het uitvallen van Klaas-Jan Huntelaar.

Bij rust leidde Ajax al eenvoudig met 3-0, waardoor de thuisclub in de tweede helft wat gas kon terugnemen. Na een kwartier spelen opende Huntelaar de score. De spits mocht een voorzet van Kennedy Bakircioglu vrij inkoppen. Halverwege de eerste helft verdubbelde Luis Suárez de voorsprong. De Uruguayaan krulde de bal mooi achter Sparta-doelman Harald Wapenaar.

Kort voor rust verstapte Huntelaar zich in een duel met Spartaan Krisztián Vermes. De Ajacied moest zich laten vervangen met een pijnlijke linkerenkel. Zijn vervanger Evander Sno zorgde vijf minuten later voor de derde treffer van de Amsterdammers. Een kopbal van Suárez kwam via Wapenaar voor de voeten van Sno, die hard uithaalde.

In de tweede helft verzuimde Ajax om de score uit te breiden. Joshua John verkleinde na een klein uur spelen zelfs de achterstand. Een schot van Rydell Poepon werd door Kenneth Vermeer voor de voeten van John gebokst, die er meteen ook voor zorgde dat Ajax geen clubrecord brak. De Amsterdammers waren enkele minuten verwijderd van het record van 806 minuten zonder tegengoal.

Bakircioglu, invaller Leonardo en Yuri Rose bepaalden in het laatste kwartier de eindstand op 5-2, waardoor Ajax koploper blijft. Het team van trainer Marco van Basten deelt de koppositie met NAC Breda en AZ, de Alkmaarders hebben het beste doelsaldo van de drie. Sparta blijft na tien wedstrijden op de vijftiende plaats staan in de Eredivisie.