Ajax won in 1974 voor het laatst van Juventus

Voetbal International blikt vooruit op de Europa League-duels van de Nederlandse clubs. Donderdagavond werken Ajax en Juventus hun eerste van twee ontmoetingen af.

Ajax won in 1974 voor het laatst van Juventus


AJAXAjax begon het Europese seizoen voortvarend door aan de hand van Luis Suarez de voorrondewedstrijd tegen Slovan Bratislava al in de thuiswedstrijd (5-0) te beslissen. In de daaropvolgende poulefase leek Ajax ondanks een gros aan gemiste doelkansen ongeslagen op weg naar de groepswinst, totdat Anderlecht-wonderkind Romelu Lukaku met twee rake kopballen de Amsterdamse lankmoedigheid in de laatste groepswedstrijd afstrafte. Ajax leed zodoende voor het eerst sinds 4 oktober 2007 weer een Europese thuisnederlaag en moet het nu als tweede van de groep opnemen tegen de uit de Champions League doorgestroomde angstgegner Juventus.

Opvallend Ajax speelde in de Europese bekertoernooien tienmaal tegen Juventus en alleen de allereerste ontmoeting liep goed af voor de Amsterdammers. In de finale van de Europa Cup I won Ajax voor de derde opeenvolgende keer het belangrijkste bekertoernooi voor Europese clubs dankzij een vroege goal van Johnny Rep. In vier andere dubbele ontmoetingen en de Champions League-finale van 1996 was Juventus telkens de bovenliggende partij. De laatste keer dat Ajax van Juventus won was in 1974, toen een 2-1 thuisoverwinning niet genoeg bleek om een plek in de vierde ronde van het UEFA Cuptoernooi af te dwingen, omdat de heenwedstrijd in 0-1 was geëindigd.

Afwezigen Gabri (nek), Lindgren (knie).

JUVENTUSJuventus kwam in de groepsfase van de Champions League niet voorbij Girondins de Bordeaux en Bayern München. Het maakte ondanks de aanwezigheid van Maccabi Haifa in zijn groep slechts vier doelpunten, waar het er zeven tegen kreeg. In de laatste en beslissende thuiswedstrijd tegen Bayern moest Juve in eigen stadion de handdoek gooien nadat de Duiters na een 1-0 achterstand sterk terugkwamen en de Italianen uiteindelijk met 1-4 afdroogden. Ciro Ferrara kreeg nog even respijt maar moest tijdens de Europese winterstop zijn biezen pakken na vier nederlagen op rij. Onder interim-trainer Alberto Zaccheroni verloor Juve nog niet.

Opvallend Juventus speelde in het verleden acht keer een Europa Cup-duel op Nederlandse bodem. Die wedstrijden mondden uit in twee zeges, drie gelijke spelen en drie nederlagen. De twee laatste dubbele ontmoetingen met Ajax won Juve overtuigend. In 1996/97 vonden toenmalige vedetten zoals Christian Vieri (2), Lorenzo Amuruso (2), Zinedine Zidane en Attilio Lombardo het Amsterdamse net. Vijf seizoenen geleden maakten respectievelijk Pavel Nedved en Marcelo Zalayeta de enige treffers in de twee confrontaties in de groepsfase van de Champions League.

Afwezigen Iaquinta, Poulsen, Chimenti, Cannavaro.

<br /><br />

Bekijk hier al onze video's