Ajax-Feyenoord: het verleden

Feyenoord kan weinig vertrouwen putten uit de historie. De Rotterdammers boekten veertien jaar geleden de laatste competitieoverwinning in Amsterdam. Ajax zal zich die koude douche goed kunnen herinneren. Voorafgaand aan de klassieker liep de Amsterdamse ploeg vol trots een ereronde met de net behaalde Europese prijs. Ten koste van Lokomotiv Leipzig was vier dagen eerder de Europa Cup II veroverd.

Feyenoord werkte niet mee aan het feestje (1-3). Voor Aron Winter was het helemaal geen feestelijke dag. Met een eigen doelpunt vergrootte hij de Feyenoord-voorsprong tot 2-0. Marco van Basten bracht weliswaar vanaf de strafschopstip de spanning terug in de wedstrijd, maar Mario Been besliste de klassieker. De huidige assistent van Bert van Marwijk schoot raak uit een vrije trap.

De laatste overwinning van Feyenoord bij Ajax is minder lang geleden. In 1999 was de Rotterdamse formatie met 3-2 te sterk. Patrick Paauwe besliste vijf minuten voor tijd het duel om de Johan Cruijff-schaal met een rake vrije trap. Voor het laatste succes in de KNVB-beker moet worden teruggegaan naar 1995. Mike Obiku bracht in de sudden death Feyenoord de zege.

Bekijk hier al onze video's