Al meer dan tien miljoen euro in de knip: de EL-verdiensten van AZ

Reacties

AZ heeft dankzij de zege op Elfsborg zijn eerste prestatiebonus binnen in de Europa League. Voor de Alkmaarders is het een na belangrijkste Europese toernooi sowieso al lucratief. Een overzicht.

Al meer dan tien miljoen euro in de knip: de EL-verdiensten van AZ
© Pro Shots
AZ
AZ
3 - 2
IF Elfsborg
IF Elfsborg

De UEFA heeft dit seizoen, gerekend over alle toernooien, een prijzenpot van 3,317 miljard euro te verdelen. Daarvan is 2,467 miljard euro (74,38 procent) bestemd voor de Champions League-deelnemers, gaat 565 miljoen euro (17,02 procent) naar de Europa League-ploegen en is 285 miljoen euro (8,60 procent) gereserveerd voor de Conference League-equipes.

Alle 36 Europa League-clubs kunnen rekenen op een startpremie van 4,31 miljoen euro. Daarnaast is er nog een vaste component: de zogeheten value pillar. Dat is een combinatie van het bedrag dat clubs voorheen kregen via uitzendrechten en de prestaties uit het verleden, oftewel de coëfficiëntenranking. Hoe hoger je staat op deze ranglijst, hoe hoger de premie. AZ presteerde de laatste jaren prima en heeft het geluk dat Ziggo een aardig bedrag neertelde voor de rechten. Daardoor komt de value pillar - een soort marktwaardepremie - uit op 7,72 miljoen euro.

Dan koppelt de UEFA nog een bonus aan de plek in het eindklassement van de hoofdfase. De nummer één kan rekenen op 2,7 miljoen euro, de hekkensluiter krijgt het minimumbedrag van 75.000 euro.

Voor de nummer één tot en met acht in de hoofdfase ligt 600.000 euro klaar

Daarmee houdt het nog niet op. Voor de nummer één tot en met acht ligt 600.000 euro klaar, terwijl de nummer negen tot en met zestien 300.000 euro mogen bijschrijven. Daarna zijn er bonussen per ronde: voor het bereiken van de tussenronde staat 300.000 euro, een achtstefinaleticket levert 1,75 miljoen euro op, een kwartfinaleplaats is goed voor 2,5 miljoen euro, deelname aan de halve finale leidt tot 4,2 miljoen euro en een finaleplek resulteert in nog eens zeven miljoen euro. Voor de eindwinst staat zes miljoen euro.

Daarmee vergeleken liggen de premies op wedstrijdniveau in de eerste fase iets lager. Een overwinning levert 450.000 euro op, terwijl een gelijkspel goed is voor 150.000 euro.

Doordat AZ woensdag won, is deze teller al gaan lopen. De recettes hebben we buiten beschouwing gelaten, maar uiteraard zullen de Alkmaarders ook op dit front de nodige miljoenen overhouden aan het Europese avontuur.

VI's Tom Knipping legt uit hoeveel geld er kan worden verdiend in de Europa League:

Europa League-gelden AZ:

Onderdeel Bedrag
Startpremie 4,31 miljoen euro
Prestaties 0,525* miljoen
Value pillar 7,72 miljoen
Totaal 12,55 miljoen

*Het minimale bedrag voor het prijzengeld voor de nummer 36 in de tabel is hierin verdisconteerd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.