Alessandro Del Piero: Eindelijk terug op zijn niveau

Twee Italianen maken in de eerste weken van dit seizoen indruk: Filippo Inzaghi en Alessandro Del Piero. Zo scoorde Pippo al zeven keer in drie Champions League-duels. Del Piero doet niet voor hem onder, met elf goals in zeven wedstrijden voor Serie A, Italiaanse Supercup en Champions League. Voor Alex een bevestiging dat hij terug lijkt op het niveau van vier seizoenen geleden.

Op 8 november 1998 veranderde de wereld voor Del Piero. De destijds 24-jarige aanvaller was in zijn prime. In het voorafgaande seizoen maakte hij grote indruk met 21 goals tijdens Juventus' succesvolle jacht op lo Scudetto en andere grote clubs als Lazio Roma, Arsenal en Manchester United waren zeer geïnteresseerd. Maar op die achtste november in Udinese, ging het mis. Del Piero probeerde uit moeilijke hoek binnen te schieten, en zag een tegenstander op zijn knie vallen.

Na de kruisbandoperatie die volgde, was het lang wachten op zijn herstel. Ja, na negen maanden stond hij weer op het veld. Hij speelde volop bij Juve en pikte interlands mee met de Squadra Azzurra. Maar niets herinnerde aan de frivole speler die hij eerst was. Zijn explosiviteit was weg, en zijn befaamde dribbels maakten heel wat minder indruk. 'Ik heb bij Juventus twee jaar terug een moeilijke periode gehad, mijn bijdrage bestond toen louter uit het benutten van strafschoppen', vertelde hij onlangs. Bijna vier jaar na zijn operatie lijkt Del Piero helemaal terug. Vorig seizoen bewees hij op de goede weg te zijn, aangezien mede door zijn creatieve aanvallende impulsen Juventus de eerste titel sinds 1998 mocht bijschrijven. Maar in de laatste weken lijkt de inmiddels 27-jarige helemaal de oude. Zijn dribbels zijn moeilijker af te stoppen, zijn passes tonen meer vernuft en vrije trappen vliegen over muurtjes in de bovenhoeken van het doel.

Zo behoedde hij afgelopen zondag in blessuretijd Juventus voor een nederlaag bij Parma (2-2), zorgde hij vorige week met een assist en een treffer voor de eerste twee goals tegen Dinamo Kiev (5-0) en beslisten dinsdag zijn doelpunten het duel met Newcastle United (2-0). Van de zeven competitiegoals van Juve staan er vijf op zijn naam, waarmee hij topscorer is van de Serie A.

'Dit is zonder twijfel een zeer goede periode van mij. Ik ben het seizoen nog nooit zo goed gestart', beseft Del Piero. 'Ik weet niet of dit de beste is van mijn carrière, vier jaar geleden speelde ik immers ook heel goed. In vergelijking met toen denk ik dat ik nu meer constant presteer. Maar misschien is het te vroeg om dat nu al te zeggen, ik kan beter tot het einde van het seizoen wachten, voordat ik de balans opmaak.' Ook coach Marcello Lippi weigert op dit moment al te oordelen. 'Het is moeilijk om te zeggen of hij in de beste vorm ooit verkeert. Maar wat ik wel kan zeggen is dat hij eindelijk volledig is hersteld van die erge blessure.'

De Italiaanse pers oordeelt sneller. Alex is weer een held en volgens hen één van de kandidaten voor de titel Europees Speler van het Jaar. Del Piero zelf is realistischer: 'Ik denk dat het WK erg zwaar meetelt, en in de internationale competities ging het ook nog niet zo goed. Voor mij zijn Ronaldo, Zidane, Raul, Rivaldo en Figo favoriet.' Liever kijkt hij naar de prestaties van zijn eigen ploeg. 'Scoren is mooi, maar het is dubbel zo mooi als de ploeg goed speelt. Ik heb vanavond een goed Juventus gezien, alhoewel we hard hebben moeten werken voor de winst.'

Bekijk hier al onze video's