Alf Inge Haaland: einde carrière, dankzij Roy Keane?
Het lijkt gedaan met de loopbaan van Alf Inge Haaland. De Noor probeert al bijna twee jaar te herstellen van een knieblessure, maar een comeback lijkt onwaarschijnlijk. Zijn club Manchester City heeft de hoop al opgegeven, nadat medici hebben aangegeven dat Haaland nooit meer zal spelen. The Blues maakten daarop bekend dat ze het contract met de middenvelder ontbinden, zodat de voormalig aanvoerder na dit seizoen op straat staat. Het contract van de dertigjarige speler loopt nog tot de zomer van 2005, maar City maakt gebruik van een medische clausule.
'Ik heb Alfie dinsdag gesproken en het was geen gemakkelijk gesprek', vertelt David Bernstein, voorzitter van City. Volgens de preses heeft zijn club alles gedaan om de speler fit te krijgen. Zonder succes. 'Het is erg moeilijk voor Alfie én voor ons. Maar het is mijn verantwoordelijkheid om aan het belang van de club te denken.' Met het ontbinden van Haalands contract, kan Bernstein twee keer het jaarsalaris van de Noor schrappen; ruim twee miljoen euro.
De blessure van Haaland is wereldberoemd, maar ook omstreden. In april 2001 raakte hij geblesseerd aan zijn linkerknie. Aanvankelijk leek het om een kleine kwetsuur te gaan, en zou een kijkoperatie voldoen. 'Ik zou het niet eens een operatie willen noemen, het is meer een schoonmaakbeurt', verduidelijkte Haaland vlak na de ingreep. Al leek de kwetsuur onschuldig, de linkerknie is nooit genezen. Uitgezonderd enkele korte invalbeurten, heeft de 34-voudig international geen duel meer gespeeld.
De blessure is omstreden omdat Roy Keane wordt gezien als schuldige. De middenvelder van Manchester United had op 24 april 2001 Haaland genadeloos hard onderuit geschopt, en toen de Noor een week later last kreeg van een knie, was de optelsom snel gemaakt. Haaland heeft Keane echter lange tijd verdedigd: 'Het is de linkerknie, waar ik last van heb. Op tv was duidelijk te zien, dat mijn rechterknie werd geraakt. Ik heb er zelfs al drie maanden last van.' Kortom, ruim twee maanden voor de tackle van Keane, tobde Haaland al met zijn knie. Omdat City destijds tegen degradatie vocht, besloot hij de pijn te verbijten. In de week na het duel met Man United, speelde Haaland zelfs nog een interland en een competitieduel met West Ham United.
Toch beweren medici dat de knieblessure wél is veroorzaakt door de brute charge van Keane. De klap zou niet alleen schade hebben toegebracht aan het rechterbeen, maar ook hebben doorgedreund in het standbeen: het linkerbeen. Dat is dan ook de inzet van een juridische strijd die Haaland al geruime overweegt, om een schadevergoeding los te krijgen van Keane. Aanleiding voor de eventuele gang naar de rechtbank, is de autobiografie van Keane, waarin de Ier toegeeft bewust erop uit te zijn geweest Haaland te blesseren. Beide aanvoerders hadden immers nog een akkefietje lopen, nadat Keane enkele jaren eerder zwaar geblesseerd was geraakt na een duel met Haaland, en de Noor hem had uitgemaakt voor aansteller.
Op dezelfde dag dat Manchester City Haaland inlichtte dat zijn contract wordt ontbonden, maakte de club ook bekend, dat the Blues afzien van rechtsvervolging van Keane. 'Na het bestuderen van juridische en medische adviezen, hebben we moeten concluderen dat het erg moeilijk zal worden voor Manchester City om actie te ondernemen om medische gronden.' Volgens de club is Alf Inge Haaland nog bezig met het 'vergaren van juridisch advies'. Een succesvolle rechtszaak lijkt voor de Noor echter net zo onwaarschijnlijk, als een terugkeer op het veld.