Alkmaar is FC Twente de laatste jaren slecht gezind

De Eredivisie is deze midweek toe aan de 32ste speelronde. Voetbal International blikt vooruit op de kraker tussen regerend kampioen AZ en koploper FC Twente van dinsdag.

Alkmaar is FC Twente de laatste jaren slecht gezind


AZKlassering 5de plaatsNa een teleurstellende remise bij NEC (0-0) moet AZ vrezen dat het de ambitie om de vierde plaats van Feyenoord over te nemen, niet zal realiseren. Met
FC Twente en PSV nog als aanstaande bezoekers van het AZ-stadion en een uitduel met Willem II in het verschiet moeten de Alkmaarders twee punten goedmaken op de Rotterdamse concurrent.

Feyenoord moet in zijn zoektocht naar eerherstel eerst met Sparta Rotterdam gaan uitmaken wie de voetbaltitel van Rotterdam dit seizoen voor zich mag opeisen, waarna een bezoek aan koploper Twente en een thuisduel met het naar het rechterrijtje gegradeerde SC Heerenveen de finale van het seizoen vormen.

Opvallend Aan AZ blijft ondanks zijn vijfde plaats een voorname rol in de titelstrijd voorbehouden. Mocht het zo zijn dat de mannen van Dick Advocaat de Tukkerse titelpretendent punten afsnoepen en Ajax een dag later zijn plicht doet bij Willem II, dan komt het AZ-scenario van 2007 voor FC Twente wel erg dichtbij. Toen verspeelde AZ op de laatste speeldag de koppositie door zich op bezoek bij Excelsior te blameren (3-2 verlies). Afwezigen Mendes da Silva, Romero

FC TWENTEKlassering 1ste plaatsFC Twente mag met nog drie wedstrijden voor de boeg slechts één keer puntenverlies lijden om achtervolger Ajax van het lijf te houden. Mocht de koploper in de Eredivisie ondanks de zware uitontmoetingen met AZ en NAC Breda en een thuisoptreden tegen Feyenoord na 34 wedstrijden nog steeds fier aan kop staan dan gaat er, na de titel van AZ van vorig seizoen, voor het tweede opeenvolgende jaar een club buiten de traditionele topdrie met de titel vandoor.

Opvallend Trainer Steve McClaren was ondanks het vormverlies van Miroslav Stoch en het kortstondige wegvallen van Blaise Nkufo telkens weer in staat een winnende formatie te smeden omdat Bernard Parker en Luuk de Jong zich volwaardige vervangers toonden. En dus kan de oud-bondscoach van Engeland na zijn UEFA Cup-finaleplek met Middlesbrough in 2006 (saillant: eveneens volledig in het rood gekleed!) voor een nieuwe verrassing zorgen met zijn multinationale spelersensemble.

Momenteel moeten de Tukkers in nummer twee Ajax zowel wat betreft het aantal gescoorde als het aantal geïncasseerde doelpunten hun meerdere erkennen. Mocht de status quo drie speelrondes verder gehandhaafd blijken, dan is Twente de eerste landskampioen sinds 2003/04 (Ajax) met een dergelijk slecht doelsaldo. Afwezigen Kuiper, Janssen

Gezien de historie kunnen de titelaspiraties van FC Twente wel eens een flinke knauw krijgen in Alkmaar. In de negen versies van AZ-Twente in de 21ste eeuw wisten de Tukkers alleen in 2002 tweemaal de winst te pakken. Van de overige zeven ontmoetingen eindigden er vier onbeslist en drie in het voordeel van AZ.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2004/05 AZ-FC Twente 5-0
2005/06 AZ-FC Twente 0-0
2006/07 AZ-FC Twente 2-2
2007/08 AZ-FC Twente 0-0
2008/09 AZ-FC Twente 3-0


Bekijk hier al onze video's