Alles over de Nederlandse tinten van Twente-tegenstander Salzburg

Reacties

FC Twente is maandag gekoppeld aan Red Bull Salzburg in de derde voorronde van de Champions League, het wordt een klein feestje der herkenning tijdens de clash. Vanuit het verleden zijn er Nederlandse tinten zichtbaar.

Alles over de Nederlandse tinten van Twente-tegenstander Salzburg
© Pro Shots

Huidige selectie

De opvallendste naam is uiteraard die van de hoofdcoach. Pepijn Lijnders gaat het na jaren als assistent van Jürgen Klopp bij Liverpool weer eens op eigen benen proberen. De laatste keer dat hij als hoofdcoach voor de groep stond, was in 2018. Toen loodste hij NEC naar de play-offs via een derde plek in de Eerste Divisie, in de play-offs ging het echter mis tegen FC Emmen. Lijnders besloot daarop terug te keren naar Liverpool.

Met Janis Blaswich staat er momenteel één speler met een verleden in de Eredivisie onder contract bij Salzburg. De keeper stond tussen 2018 en 2022 onder contract bij Heracles Almelo, waarna hij de stap naar RB Leipzig maakte. Dit seizoen maakt Blaswich op huurbasis deel uit van die andere Red Bull-club.

Een van de beste spitsen ter wereld speelde voor Red Bull Salzburg.
© Pro Shots
Een van de beste spitsen ter wereld speelde voor Red Bull Salzburg.

Salzburg staat bekend om het opleiden van talenten. Erling Haaland, Dominik Szoboszlai, Karim Adeyemi, Benjamin Sesko, Sadio Mané, Dayot Upamecano, Naby Keïta. Om maar wat namen te noemen die mooie stappen maakten vanuit Oostenrijk. Karim Konaté, Dijon Kameri en Oscar Gloukh worden tegenwoordig geschaard onder de pareltjes.

Prestaties vorig seizoen

We hadden al bijna opgeschreven dat Salzburg uiteraard de regerend kampioen van Oostenrijk is, omdat dit de voorgaande tien (!) jaar zo was. Vorig seizoen werd de club echter geklopt door Sturm Graz, het verschil in de kampioensgroep was twee punten. Dit is de reden dat Salzburg het voorportaal in moet, Sturm Graz is zeker van een plek in de hoofdfase van de Champions League. Salzburg bleef voor het eerst sinds 2013 zonder prijs in Oostenrijk, want ook de ÖFB-Cup werd niet gewonnen.

Verleden

Met de aanstelling van Lijnders koos Salzburg voor de vierde keer in zijn clubhistorie voor een Nederlandse coach. Co Adriaanse streek er in 2008 neer, hij werd opgevolgd door Huub Stevens en daarna volgde Ricardo Moniz. Adriaanse ging na zijn avontuur in Oostenrijk bij Twente aan de slag, onder hem speelden de Tukkers voor het laatst in de voorronde van de Champions League. Het tweeluik tegen FC Vaslui (Roemenië) werd nog gewonnen, maar in de play-offs ging het voor Twente mis tegen Benfica.

Niet alleen Nederlandse oude bekenden coachten in Oostenrijk. Na de Nederlandse enclave waren Roger Schmidt en Thomas Letsch actief als coach van Salzburg, zij werkten daarna in de Eredivisie voor respectievelijk PSV en Vitesse.

Tegen Nederland

Twente en Salzburg stonden in het verleden al eens tegenover elkaar in Europa, hoewel Red Bull toen nog niet verbonden was aan de Oostenrijkse club. In de inmiddels opgeheven Intertoto Cup verloor Twente, met spelers als Sander Boschker, Erik ten Hag en Jan van Halst, in de derde ronde. Het heenduel eindigde in 2-2, de uitwedstrijd ging echter met 3-1 verloren.

In de ronde erna trof Salzburg met Fortuna Sittard weer een Nederlandse club, ook de Limburgers gingen onderuit. Ajax is de andere Nederlandse club die in een officiële wedstrijd tegenover Salzburg stond. In het bijzondere seizoen 1994/95, waarin Ajax de Champions League won, hield Salzburg (als Casino Salzburg) de Amsterdammers in de groepsfase tweemaal knap op een gelijkspel. Jaren daarvoor had Ajax in de UEFA Cup wel afgerekend met Salzburg, op het tweede Europese niveau ging het in 2014 op brute wijze mis voor de Amsterdammers.

Ajax weet hoe goed Red Bull Salzburg kan zijn.
© Pro Shots
Ajax weet hoe goed Red Bull Salzburg kan zijn.

In de Europa League werd het Ajax van toenmalig trainer Frank de Boer keihard overklast in het eigen stadion. In de Amsterdam Arena, nu Johan Cruijff Arena, viel gezien het spel de uitslag van 0-3 nog mee. Een week later werd Ajax uitgeschakeld in de zestiende finale van de Europa League, na een 3-1 nederlaag.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.