Amauri kopt Juventus voorbij beter Ajax

Juventus is zonder goed te spelen met een 2-1 zege vertrokken uit Amsterdam. Ajax was de betere ploeg, maar ging onderuit door twee rake kopballen van Amauri.

Amauri kopt Juventus voorbij beter Ajax

Ajax-coach Martin Jol moest improviseren vanwege de absentie van Marko Pantelic, die met buikgriep op bed lag. Miralem Sulejmani stond daarom verrassend genoeg aan de aftrap. Jan Vertonghen werd uit het centrum weggehaald en speelde als linksback. Oleguer stond in het centrum en Vurnon Anita verloor zijn basisplek.

De Amsterdammers begonnen uitstekend aan het duel en hadden praktisch de hele wedstrijd het betere van het spel. Juventus speelde vanuit een gesloten defensie en met een verzwaard middenveld. Diego moest proberen de voorwaartsen Amauri en Alessandro Del Piero te bedienen. Dat lukte nauwelijks.

Na wat plaagstootjes van Ajax was het na ruim een kwartier raak. Luis Suarez pikte een afgeslagen hoekschop van Juve op en mocht lang dribbelen. Op tijd lanceerde hij de op volle snelheid sprintende Sulejmani, die zijn tegenstander Jonathan Zebina veel te snel af was. Tussen de benen van Gianluigi Buffon door rondde de Serviër uitstekend af.

Terwijl Ajax meer aanspraak mocht maken op de 2-0 - Toby Alderweireld kopte geheel vrijstaand naast en Suarez claimde een strafschop nadat Giorgio Chiellini lang en nadrukkelijk aan zijn shirt had gehangen - viel na een half uur de gelijkmaker. Del Piero dolde eenvoudig Alderweireld en stelde Paolo De Ceglie in staat het hoofd van Amauri te vinden. De Braziliaan had zich losgemaakt van Vertonghen en kopte hard binnen. Ook na de pauze bleef Ajax de betere partij. Suarez was bedrijvig en kreeg kansen en ook Siem de Jong was niet ver verwijderd van een treffer. Binnen het uur was het echter weer raak voor de Italianen. Del Piero kon te makkelijk voorzetten en mikte op het hoofd van wederom Amauri die, net als bij de eerste treffer, Vertonghen makkelijk de baas was in de lucht.

Grote domper voor Ajax was de gele kaart die Suarez ontving vanwege gevaarlijk spel. In Turijn moet de ploeg van Jol het doen zonder de geschorste aanvoerder. Een invaller bij Juventus, Hasan Salihamidzic deed het in de slotfase nóg gevaarlijker en zag rood. De Jong teisterde nog snoeihard de paal, wat symbool stond voor het ongeluk van Ajax. Het betekent ook dat de missie volgende week donderdag in Turijn een zeer zware zal worden.

Bekijk hier al onze video's