Anti-Spaanse sentimenten aan de oppervlakte in La Liga
De 34ste speelronde in de Primera División gaat dinsdag om 20.00 uur van start. Tim Vos, webredacteur van Voetbal International, blikt vooruit.
De loting voor de halve finale van de Champions League sloot extra edities van de Clásico vooralsnog uit, maar ook als de clash tussen Barcelona en Real Madrid niet het op het programma staat komen de regionale sentimenten regelmatig aan de oppervlakte in het Spaanse voetbal. Zo ook afgelopen weekend, toen bij een persconferentie van Eibar-trainer Gaizka Garitano ophef ontstond over de taal die werd gesproken.
De trainer van de Baskische club kreeg commentaar van Spaanse journalisten, toen hij na afloop van de uitwedstrijd tegen Almería de eerste twee vragen in het Baskisch beantwoordde. Garitano was na de 2-0 nederlaag in Zuid-Spanje ongetwijfeld niet in zijn beste humeur, omdat het gepromoveerde Eibar nog altijd niet zeker is van lijfsbehoud, en verliet daarop verontwaardigd de persruimte.
Zijn uitleg was plausibel: 'Elke week beantwoord ik vragen in het Euskera, net als dat ik die in het Castiliaans ook met dezelfde taal beantwoord. En als ze me in het Engels een vraag hadden gesteld, had ik geprobeerd te antwoorden in het Engels. Ik probeerde gewoon mijn werk te doen op die persconferentie. Dat lieten ze niet toe, daarom besloot ik op te staan en te vertrekken.'
De kwestie betrof eigenlijk niet meer dan een storm in een glas water, maar kreeg toch een extra lading toen Barcelona zich ermee ging bemoeien. De Catalaanse koploper van Spanje geldt sinds jaar en dag als het ultieme bolwerk van anti-Spaanse sentimenten. De aartsrivaal van regeringsclub Real Madrid deed zijn rol als ambassadeur eer aan door de actie van Garitano te steunen en ervoor te pleiten dat dergelijke incidenten in het vervolg niet meer voorkomen. Dat ze in de rest van Spanje maar even weten dat Catalonië en Baskenland altijd autonomie blijven nastreven.
Baskisch is dinsdagavond in ieder geval wél de voertaal als Athletic de Bilbao en Real Sociedad om 22.00 uur tegenover elkaar staan in de Derby van Baskenland (op hoofdfoto beeld uit duel vorig seizoen). Net als Barcelona fungeren ook die twee clubs als uitlaatklep van regionale sentimenten. En niet zonder succes. Dat de twee Baskische bolwerken zich dit seizoen niet mengen in de strijd om de bovenste plaatsen is voor het eerst sinds jaren. Afgelopen seizoen plaatste Athletic zich nog voor de voorronden van de Champions League, een jaar eerder deed Real Sociedad precies hetzelfde. En in 2012 haalde Bilbao nog de finale van de Copa del Rey en de Europa League.
Zoals zo vaak gebeurt met clubs die boven het maaiveld uitsteken, zagen de huidige nummers acht en twaalf van Spanje hun beste spelers vertrekken. Athletic verkocht afgelopen zomer Ander Herrera nog voor 36 miljoen euro aan Manchester United, in 2012 ging Javi Martínez voor vier miljoen meer naar Bayern München. Spits Fernando Llorente forceerde tussendoor een transfervrij vertrek naar Juventus. En Real Sociedad leverde de afgelopen jaren zelfs één speler af aan zowel Barcelona (Claudio Bravo, twaalf miljoen), Real Madrid (Asier Illarramendi, dertig miljoen) als Atlético Madrid (Antoine Griezmann, dertig miljoen).
Omdat daar slechts bescheiden investeringen tegenover staan en Athletic zichzelf bovendien de beperking heeft opgelegd om alleen spelers van Baskische komaf aan te trekken, springen de wedstrijden van Barcelona (dinsdag 20.00 uur tegen Getafe), Real (woensdag 20.00 uur tegen Almería) en Atlético (woensdag 22.00 uur tegen Villarreal) ongetwijfeld meer in het oog. Maar met de eeuwig sluimerende anti-Spaanse sentimenten in het achterhoofd is ook de Baskische derby van dinsdagavond 22.00 uur het bekijken zeker waard.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login