Armoedig Oranje komt dramatische start niet te boven en verliest in München

Het Nederlands elftal heeft in München een vrij kansloze nederlaag geleden tijdens het Nations League-duel met Duitsland. VfB Stuttgart-aanvaller Jamie Leweling werd in de tweede helft de matchwinner.

Duitsland
Duitsland
1 - 0

Oranje moest het in München doen zonder de geschorste Virgil van Dijk, die tegen Hongarije twee gele kaarten ontving. Bondscoach Ronald Koeman koos voor Micky van de Ven in het hart van de defensie, waardoor er een plek vrijkwam voor Jorrel Hato op linksback. Verder speelde Brian Brobbey in plaats van Joshua Zirkzee.

De ploeg van Koeman begon dramatisch aan de wedstrijd. Al na twee minuten leek Oranje op achterstand te komen toen Leweling raakschoot nadat Hato zijn collega Van de Ven flink in de problemen bracht. In de aanloop naar die goal stond Serge Gnabry echter buitenspel en dus keurde scheidsrechter Slavko Vincic de treffer - na ingrijpen van de VAR - af.

Dat was echter niet de enige keer dat Oranje goed wegkwam in de eerste helft. Eerst stuitte Maximilian Mittelstädt op Bart Verbruggen, daarna haalde Stefan de Vrij een bijna zekere goal van Leweling van de doellijn en niet veel later schoot Gladbach-spits Tim Kleindienst hard naast, nadat Van de Ven hopeloos balverlies leed in de eigen zestien.

Koeman grijpt in
Oranje riep een tegentreffer flink over zichzelf af, maar wist op de een of andere manier met 0-0 de kleedkamer te halen. Koeman greep wel in tijdens de rust. Mats Wieffer verving zijn oud-ploeggenoot Quinten Timber en Donyell Malen kwam voor Tijjani Reijnders, waardoor Xavi Simons op het middenveld ging spelen.

Direct werd duidelijk dat Oranje de wedstrijd aan het begin van de tweede helft een stuk beter onder controle had. Dat leidde zelfs tot wat gefluit bij de Duitse fans. Die fans konden na een uur toch opeens juichen. Een hoekschop van Duitsland bleef liggen in de zestien en Leweling schoot kiezelhard in de kruising.

Met invallers Jeremie Frimpong en Zirkzee wist Oranje een kwartier voor tijd pas de eerste echte kans te noteren. Simons dribbelde knap naar binnen en schoot via de vingertoppen van Oliver Baumann op de lat. Diezelfde Baumann voorkwam in de laatste minuut met een geweldige redding de gelijkmaker van Malen. Daardoor won Duitsland en verstevigde het de leiding in Groep 3 van de hoogste divisie in de Nations League. Oranje staat tweede, met hetzelfde aantal punten als Hongarije.