Arsenal - Liverpool om plek één: back to the Eighties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de tiende speelronde is dat het duel tussen Arsenal en Liverpool van zaterdagavond (18.30 uur).

Arsenal - Liverpool om plek één: back to the Eighties

Arsenal

Klassering: 1ste plaats (22 punten uit negen duels)
Vorm: W-W-G-W-W

Dat Arsenal na de laatste landstitel in 2004 weer aanspraak maakt op het kampioenschap wordt nog niet overal even serieus genomen. En dat is ook wel te verklaren. De komende weken wordt de ploeg van manager Arsène Wenger pas écht getest met opeenvolgende wedstrijden tegen Liverpool, Manchester United en revelatie Southampton. De eerste negen competitieduels speelden The Gunners maar één keer tegen een club uit de topacht. De koppositie kan dus deels worden toegeschreven aan de relatief makkelijke seizoenstart.

Uitgelicht
Toch is er alle reden voor positivisme in het Emirates Stadium. Wenger is ondanks de tegenwind, na acht jaar zonder trofeeën, trouw gebleven aan zijn principes en filosofie. De Fransman ziet veel liever een speler uit de eigen academie doorbreken dan dat hij elke zomer een heel blik aan versterkingen opentrekt. Wenger is kieskeurig en haalde met Mesut Özil (voor vijftig miljoen euro 'weggeplukt' bij Real Madrid) een speler naar de club in wie hij de nieuwe Dennis Bergkamp herkende. De Duitser maakt de hoge verwachtingen vooralsnog waar. Hij tilt het hele team op met zijn aanwezigheid en klasse.

Liverpool

Klassering: 3de plaats (twintig punten uit negen duels)
Vorm: V-W-W-G-W

Met Arsenal op plek één en Liverpool als nummer drie is de confrontatie tussen de twee clubs voor het eerst in jaren weer een heuse strijd om de koppositie. Vóór de oprichting van de Premier League in 1992 was het niet anders. Tussen 1986 en 1991 gingen vijf van de zes landstitels naar Arsenal dan wel Liverpool.

Ook aan de oever van de Mersey hebben de negatieve verhalen van de afgelopen jaren plaatsgemaakt voor nieuwe dromen. De tandem Luis Suarez-Daniel Sturridge boezemt angst in bij de tegenstander. Na gouden aanvalsduo’s als Robbie Fowler-Stan Collymore, Ian Rush-Kenny Dalglish en Kevin Keegan-John Toshack vormen de Uruguayaan en de Engelsman een koningskoppel. Sturridge voert de topscorerslijst momenteel aan met acht treffers, terwijl Suarez na zijn tien duels schorsing alweer zes keer scoorde in slechts vier duels. Samen troffen zij in de laatste vier duels liefst tien keer doel.

Uitgelicht
De Arsenal-defensie zal vooral de ontketende Suarez moeten beteugelen. Afgelopen weekeinde tijdens de 4-1 zege op West Bromwich Albion scoorde de voormalige FC Groningen- en Ajax-aanvaller drie keer. De Zuid-Amerikaan had met een omhaal ook nog een spectaculaire toegift in gedachte, maar de bal belandde op de lat.

Onderlinge historie

Liverpool wist tot aan vorig seizoen al jaren niet meer te winnen op bezoek bij Arsenal. De laatste zege van The Reds in Noord-Londen dateerde van 13 februari 2000: met onder anderen doelman Sander Westerveld, verdediger Sami Hyypiä en spits Erik Meijer in de gelederen won Liverpool destijds met 1-0 dankzij een doelpunt van Titi Camara.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
17/04/2011 Arsenal - Liverpool 1-1 Premier League
20/08/2011 Arsenal - Liverpool 0-2 Premier League
03/03/2012 Liverpool - Arsenal 1-2 Premier League
02/09/2012 Liverpool - Arsenal 0-2 Premier League
30/01/2013 Arsenal - Liverpool 2-2 Premier League

Bekijk hier al onze video's