Arsenal wint derby

Arsenal ontdeed zich in de slotfase van stadgenoot Tottenham Hotspur. Met dank aan de Franse aanvallers. Willem Korsten startte verrassend in de basis bij the Spurs. De voormalige speler van Vitesse dankte zijn plaats aan de vele blessures en schorsingen bij Tottenham. Dennis Bergkamp ontbrak bij Arsenal vanwege een achillespeesblessure.

De gehele wedstrijd was Arsenal de betere ploeg. Tottenham kwam er nauwelijks uit. Die paar keer dat ze op de vijandige helft kwamen, zorgde Korsten voor gevaar. In de eerste helft schoot hij in het zijnet en na rust maakte doelman David Seamen zijn inzet onschadelijk.

Twintig minuten voor tijd brak Arsenal dan eindelijk de score open. Robert Pires zette vanaf links een actie in en plaatste de bal in de verre hoek: 1-0. Drie minuten voor tijd besliste Thierry Henry de wedstrijd definitief. Het was zijn 16e van het seizoen en de Fransman komt daarmee naast Jerrel Hasselbaink op de eerste plaats van de topscorers in het Premiership.

Voor wat het waard is verkleinde Arsenal de achterstand op Manchester United tot dertien punten. Belangrijker is echter dat Arsenal de tweede plaats, die ook recht geeft op een plaats in de Champions League, vaster in het bezit heeft.

Sunderland, concurrent voor die tweede plaats, verloor thuis van Leeds United. Alan Smith speelde een hoofdrol. De jonge aanvaller van Leeds opende in de 33ste minuut de score én werd twintig minuten voor tijd met een rode kaart uit het veld gestuurd. Mark Viduka maakte in de 90ste minuut een einde aan het verzet van Sunderland door 0-2 te maken.

Bij Chelsea kwam Jerrel Hasselbaink niet tot scoren. En dus namen de nummer twee en drie op de clubtopscorerslijst het over. Gianfranco Zola opende de score voor de Londenaren. Dean Windass maakte in de tweede helft gelijk. Bij het winnende doelpunt kreeg Chelsea nadrukkelijk de hulp van Middlesbrough. Eidur Gudjohnsen pikte een verkeerde terugspeel op en verschalkte de keeper met een prachtige lob.

Van de ploegen onderin deed Coventry City goede zaken. The Sky blues versloeg Derby County met 2-0. Mustapha Hadji scoorde en kreeg later in de wedstrijd rood. John Hartson speelde sterk en maakte eveneens een doelpunt.

Bradford City gaf een 2-0 voorsprong uit handen. Na tien minuten stond de ploeg van Robert Molenaar al op die voorsprong maar Newcastle United vocht terug en kwam dertien minuten voor tijd langszij. Bradford schiet niet veel op met het punt, degradatie ontlopen lijkt vrijwel onmogelijk.

Degradatie dreigt ook voor Manchester City. De ploeg verloor thuis met 3-1 van Aston Villa. De thuisclub nam via Shaun Goater nog wel een voorsprong. Een minuut na de openingstreffer was het al weer gelijk door Paul Merson. Dion Dublin en Lee Hendrie verzekerden met treffers de drie punten voor Villa, waar George Boateng op het middenveld de hele wedstrijd speelde. Gerard Wiekens kwam bij Manchester City in de slotfase in het veld.

Everton nam door de 2-0 winst op West Ham United een beetje afstand van de gevarenzone. David Unsworth en Niclas Alexandersson maakten de goals.