AS Monaco kan koppositie grijpen bij Olympique Marseille

Geregeld blikt Voetbal International vooruit op een wedstrijd in de Ligue 1. Voor de vierde speelronde is dat het duel tussen Olympique Marseille en AS Monaco van zondagavond 21.00 uur.

AS Monaco kan koppositie grijpen bij Olympique Marseille

Olympique Marseille

Klassering 1ste plaats, 9 punten na 3 duels
Vorm W - W -W

De leiding van Olympique Marseille doet haar uiterste best alle euforie rondom de huidige koppositie te temperen. Als enige heeft de Zuid-Franse club de volle winst behaald uit de eerste drie speelronden. Maar tegen de bescheiden teams Guingamp, Évian en Valenciennes is dat geen wereldprestatie.

Pas zondag tijdens het thuisduel met AS Monaco wordt het door Élie Baup getrainde Olympique Marseille, echt getest. Niettemin zijn Les Phocéens content met het functioneren van de van Lille overgekomen Dimitri Payet, een van de vele Franse aankopen deze zomer, en André-Pierre Gignac; beide aanvallers staan al op drie doelpunten.

Ook doelman Steve Mandanda en het centrale verdedigingsduo Souleymane Diawara-Nicolas N'Nkoulou is het seizoen sterk gestart. Met een zege op AS Monaco houdt Olympique Marseille zicht op het vorig seizoen gevestigde clubrecord. Toen behaalde het onder Baup achttien punten uit de eerste zes competitieduels.

Uitgelicht
Bij Olympique Marseille is momenteel een hype gaande rondom André-Pierre Gignac. Tijdens de eerste drie speelronde wist de 27-jarige spits telkens eenmaal te scoren. Indien hij ook het net vindt tegen AS Monaco, evenaart Gignac de reeks van zijn legendarische voorganger Jean-Pierre Papin. Die wist in 1991/92 in de eerste vier duels te scoren voor Olympique Marseille. Papin eindigde dat seizoen met 27 competitietreffers, drie meer dan de 24 waarmee Gignac in 2008/09 topscorer van de Ligue 1 werd.

AS Monaco

Klassering 2de plaats, 7 punten na 3 duels
Vorm W - W - G

Door liefst 170 miljoen euro te spenderen aan gearriveerde topspelers, onder wie James Rodríguez, João Moutinho, Geoffrey Kondogbia en Radamel Falcao, zijn de intenties van AS Monaco al langer duidelijk. De Monegasken zijn terug op het hoogste niveau na een tweejarig verblijf in de Ligue 2. Maar direct wil de kapitaalkrachtige clubeigenaar Dmitry Rybolovlev met AS Monaco doorstoten naar de top van Frankrijk én Europa.

Ondanks de poenerige uitstraling zegt de sportieve leiding veel waarde te hechten aan het DNA van Les rouges et blancs. De eerste speelronden had trainer Claudio Ranieri met de vleugelaanvallers Yannick Ferreira Carrasco (19) en Lucas Ocampos (beiden 19) en de backs Fabinho (19) en Layvin Kurzawa (20) plaats ingeruimd voor vier liefst zeer jonge talenten.

Ferreira Carrasco en Kurzawa zijn afkomstig uit de eigen opleiding. Vooral het vleugelspel van AS Monaco maakte tijdens de eerste drie speelronden grote indruk. 'Ervaring moet worden gecombineerd met jeugd, het mooie spel; via die methode willen we meedoen op topniveau', aldus technisch directeur Vadim Vasilyev.

Uitgelicht
Monaco, un monstre sans défense, kopte Le Parisien eind juli. AS Monaco heeft creatieve middenvelders en levensgevaarlijke aanvallers vastgelegd. Het centrum van de achterhoede van AS Monaco wordt evenwel gevormd door twee overjarige spelers die vorig seizoen nauwelijks hebben gevoetbald. Ricardo Carvalho (35) was bij Real Madrid vierde keus en speelde negen officiële duels; aanvoerder Éric Abidal (33) kwam als gevolg van een levertransplantatie tot vijf summiere optredens voor Barcelona. In de top van Spanje waren ze overbodig. Bij AS Monaco zijn Carvalho en Abidal van grote waarde. Mede door hun sobere maar degelijke spel, gesteund door defensieve middenvelder Jérémy Toulalan, incasseerde het team in de Ligue 1 pas één treffer.

Onderlinge historie

De laatste zeven onderlinge duels wist de thuisspelende ploeg niet te winnen. Tijdens het seizoen 2010/11, toen AS Monaco uit de Ligue 1 degradeerde, bleven beide ontmoetingen onbeslist. Daarvoor won drie keer de bezoekende partij, eenmaal bleef het doelpuntloos gelijk. Daarvoor had Olympique Marseille drie thuisduels op rij tegen AS Monaco gewonnen. De laatste in die serie, in december 2006, stond Boudewijn Zenden op het veld bij Les Phocéens.

Seizoen Wedstrijd Uitslag Competitie
2008/09 AS Monaco - Olympique Marseille 0-1 Ligue 1
2009/10 Olympique Marseille - AS Monaco 1-2 Ligue 1
2009/10 AS Monaco - Olympique Marseille 1-2 Ligue 1
2010/11 Olympique Marseille - AS Monaco 2-2 Ligue 1
2010/11 AS Monaco - Olympique Marseille 0-0 Ligue 1

Tekst: Vincent Okker

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen