AS Roma

data-height="94" data-width="80" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/1a7b0a8c-2df7-4f9c-ada2-73dee5a92cf0_image5966348840221646967.jpg" /> De ontlading na achttien magere jaren was enorm bij alles en iedereen die AS Roma is blijven steunen. Sinds 1983 behaalde de hoofdstedelijke ploeg geen landstitel meer. AS Roma heeft vanaf de eerste speeldag de ranglijst aangevoerd in de Serie A. Na een vlotte start met drie zeges op rij gaf de ploeg van trainer Fabio Capello het heft nimmer uit handen.

Voor de Romeinen is het kampioenschap een bevestiging van de progressie van de laatste jaren. Na de titel van 1983 werden nog wel drie nationale bekers veroverd, maar 's lands populairste club haakte af bij de echte topclubs. AC Milan en Juventus werden machtiger en machtiger en AS Roma kreeg een figurantenrol toebedeeld. Tot overmaat van ramp kwam Lazio Roma de laatste jaren ook nog eens opzetten. De vijand uit de stad veroverde vorig seizoen op de laatste speeldag zelfs de Italiaanse titel. De AS Roma fans beschouwen hun club als de club van de stad. Zij spelen immers in de keizerlijke kleuren rood en goud en in het logo van de club komt de wolf voor, die refereert aan de oprichting van de stad. Blije spelers Trainer Fabio Capello heeft ongetwijfeld een groot aandeel in het kampioenschap gehad. Het kan geen toeval zijn dat Capello eerder al met AC Milan en Real Madrid kampioenschappen behaalde. De derde landstitel in de clubhistorie was ook de eerste in Italië voor Gabriel Batistuta. De Argentijnse schutter maakte jarenlang veel doelpunten voor Fiorentina, maar speelde in een te matige ploeg om daadwerkelijk prijzen te winnen.

AS Roma deelde de eerste klap aan de concurrentie al uit tijdens de transferperiode door Batistuta over te nemen van Fiorentina. Batistuta was van grote waarde en kreeg bovendien onverwachte hulp van Vincenzo Montella. Slechts drie hele wedstrijden speelde Montella, maar hij scoorde dertien keer. Bovendien nam hij menig belangrijke treffer voor zijn rekening. Trainer Capello gaf Montella echter geen basisplaats. De kleine aanvaller wil daarom ook vertrekken. Batistuta speelde het meest samen met Marco Delvecchio. Montella loste één van beiden vaak af.

Grote aankopen hoeft Roma verder niet te doen. Al zal de plaatsing voor de Champions League en de drang naar behoud van de nu veroverde positie in de top van het Italiaanse voetbal maken dat de selectie verder uitgebreid wordt. Een nieuwe doelman zou welkom zijn, aangezien Francesco Antonioli niet altijd even betrouwbaar is. De verdedigers Cafu, Walter Samuel en Jonathan Zebina staan hun mannetje. Damiano Tommasi is eigenlijk de revelatie van het seizoen. De verdedigende middenvelder schopte het zelfs tot international. Met Cafu en de Fransman Candela op de flanken is Roma naar voren gericht. Francesco Totti opereert achter het spitsenduo. Het kind van Rome is de verpersoonlijking van de opmars van AS Roma. Totti, enorm populair bij de eigen aanhang, is een heuse topper geworden.

Bekijk hier al onze video's