AS Roma geeft zege uit handen, late plottwists in Duitsland en Portugal

De bloedvorm van Artem Dovbyk bleek voor AS Roma niet genoeg om de groepsfase van de Europa League te beginnen met een overwinning. Athletic Bilbao nam in de slotfase alsnog een puntje mee uit Stadio Olimpico. In Duitsland en Portugal waren de supporters getuige van een spectaculaire slotfase.

AS Roma
AS Roma
1 - 1
Athletic de Bilbao

Juric volgde eerder deze maand Daniele De Rossi op en bezorgde Roma zondag tijdens zijn debuut de eerste overwinning het seizoen. Mede dankzij een doelpunt van Dovbyk eindigde het thuisduel met Udinese in een ruime zege (3-0). Ook het Europa League-duel met Athletic Bilbao begon goed.

Roma kwam na een half uur op voorsprong door een doelpunt van opnieuw Dovbyk, die alweer voor het derde duel op rij tot scoren kwam. De zomeraanwinst kopte raak na een fijne voorzet van Angeliño (ex-NAC Breda en PSV).

Dat leek het enige doelpunt van de wedstrijd te zijn, maar Aitor Paredes besliste anders. De centrale verdediger zorgde vijf minuten voor tijd voor de gelijkmaker en kreeg Stadio Olimpico alsnog stil.

Tottenham Hotspur
3 - 0
Qarabağ
Qarabağ

Tottenham Hotspur speelde bijna een hele wedstrijd met tien man, maar won toch. Radu Dragusin trok in de achtste minuut aan de noodrem en moest dat bekopen met een rode kaart. Dat deerde Spurs niet, want Brennan Johnson en Pape Matar Sarr zorgden binnen het uur voor een 2-0 voorsprong. Nadat de bezoekers een penalty misten, zorgde Dominic Solanke voor de beslissing. Micky van de Ven speelde de hele wedstrijd.

Sporting Braga
2 - 1
Maccabi Tel Aviv

Maccabi Tel Aviv kon Nederland een handje helpen in de strijd om de coëfficiënten. De bezoekers kwamen na een half uur op voorsprong door een benutte penalty. Niet van Eran Zahavi, die op de bank begon, maar van Osher Davida. Dat Braga niet binnen het uur op gelijke hoogte kwam, lag aan een enorme misser van Bruma. De oud-aanvaller van PSV schoot van binnen het vijfmetergebied over. Bruma zou revanche nemen. Door een doelpunt in de 88ste minuut en een benutte penalty in de 95ste (!) minuut won Braga alsnog.

Fenerbahçe
Fenerbahçe
2 - 1
Union Sint-Gillis

Er was genoeg te beleven in het Şükrü Saracoglu Stadion. In een duel met drie doelpunten en twee rode kaarten trok Fenerbahçe, waar Jaydon Oosterwolde en Sofyan Amrabat in de basis stonden, aan het langste eind. Dat was te danken aan een goal van Caglar Söyüncü en een eigen doelpunt van Christian Burgess. Ross Sykes deed in de extra tijd nog wat terug namens Union Sint-Gillis, maar de aansluitingstreffer van Ross Dykes kwam te laat. Bright Osayi-Samuel (Fenerbahçe) en Kevin Mac Allister (Union) maakten het doelpunt van Dykes niet meer mee. Beide spelers moesten met rood van het veld.

Malmö FF
Malmö FF
0 - 2
Glasgow Rangers

Rangers FC is de groepsfase van de Europa League begonnen met een zege op bezoek bij Malmö FF. Doelpunten van Nedim Bajrami (binnen een minuut) en Ross McCausland (een kwartier voor tijd) volstonden voor een overwinning. Bij de Schotse topclub speelden Robin Pröpper en Neraysho Kasanwirjo de hele wedstrijd.

Olympique Lyonnais
2 - 0
Olympiakos Piraeus

Olympique Lyon trad tegen Olympiakos aan met Nicolás Tagliafico in de basis. Georges Mikautadze, een andere speler met een verleden bij Ajax, begon op de bank. De Georgische aanvaller zag zijn ploeggenoten het beste van het spel hebben, maar het schortte Lyon aan doelpunten. Halverwege de tweede helft brak de Franse ploeg alsnog de ban. Rayan Chercki nam de openingstreffer voor zijn rekening. Daarna drukte Lyon door. Said Benrahma verdubbelde de voorsprong. Daar bleef het bij.

Eintracht Frankfurt
3 - 3
Viktoria Plzen

In het Deutsche Bank Park was het een poosje wachten op doelpunten. In de slotfase van de eerste helft vond Hugo Ekitike het net. Dat deed de Franse aanvaller op aangeven van Rasmus Kristensen (ex-Ajax). De voorsprong was van korte duur, want nog voor rust zorgde Pavel Sulc voor de Tsjechische gelijkmaker. In het laatste half uur leek Eintracht een einde te maken aan de illusie van Plzen. Junior Dina Ebimbe en Kristensen zorgden voor een comfortabele marge, maar Plzen toonde veerkracht en kwam alsnog langszij. Prince Kwabena Adu (86ste minuut) en Vaclav Jemelk (93ste minuut) bezorgden de bezoekers een verrassend punt.

Steaua Boekarest
4 - 1
Rīgas FS
Rīgas FS

Het debuut van RFS in de groepsfase van de Europa League is uitgemond in een nederlaag. Na de openingstreffer van Daniel Birligea zorgde Ziga Lipuscek nog voor de gelijkmaker, maar daar bleef het bij voor de bezoekers uit Letland. Nog geen tien minuten later herstelde Marius Stefanescu de Roemeense voorsprong. Na de pauze voerde Darius Olaru de score op. De aanvaller liet de 3-1 en de 4-1 van de thuisploeg aantekenen.