AZ en Ajax kunnen niet winnen van elkaar

AZ en Ajax hielden elkaar in evenwicht in de Alkmaarderhout. In een boeiende en bij vlagen aantrekkelijke wedstrijd kwamen beide clubs niet tot scoren: 0-0. Zelfs de domme rode kaart van Kew Jaliens forceerde geen beslissing.

Met de puntendeling moeten beide ploegen vrede hebben. Geen van tweeën was zo sterk dat het verdiende de drie punten te pakken. AZ was de beter voetballende ploeg, maar moest door een onbesuisde actie van Kew Jaliens de laatste 25 minuten met tien man uitspelen.

Het zegt veel over het spel van Ajax, dat de Amsterdammers er niet in slaagden om die man-meer-situatie uit te buiten. Want ook in de slotfase was AZ de ploeg die de meeste controle had. Tot echte kansen kwamen beide ploegen niet meer na de rode kaart van Jaliens. Rafael van der Vaart was onzichtbaar tegen Denny Landzaat Totdat de net ingevallen Jaliens het nodig vond om in de 68ste minuut na het fluitsignaal van scheidsrechter van Hulten Rafael van der Vaart omver te schoppen - hij had het fluitsignaal niet gehoord, aldus de verdediger -, speelden beide clubs een lekker boeiende wedstrijd.

Met Barry van Galen en Denny Landzaat als soms heerlijk voetballende spelmakers stichtten de Alkmaarders het meeste gevaar. Ajax moest het hebben van de tegenaanvallen, mede omdat de ploeg van coach Ronald Koeman de slag op het middenveld verloor.

Tot scoren kwamen AZ en Ajax niet, ook al kregen beide partijen grote mogelijkheden. De grootste waren voor de bezoekers, de thuisploeg kreeg de meeste. Maxwell, Yannis Anastasiou en Steven Pienaar mochten vrij aanleggen voor Henk Timmer, maar de doelman reageerde sterk. En aan de andere kant waren Stein Huysegems, Landzaat en Van Galen het gevaarlijkst, maar ook Bogdan Lobont bleef overeind.

'Ik denk dat er voor rust meer in had gezeten', verklaarde AZ-aanvoerder Landzaat. 'Maar ook met tien man bleven we goed overeind. We mogen blij zijn met een punt.'