AZ gaat totaal voor schut tegen Excelsior

AZ had alles in eigen hand maar vergooide op de 34ste speeldag alles op Woudestein. Excelsior deed de Alkmaarders snel veel pijn en hield de normaal gesproken zo veelzijdige aanval van AZ behoorlijk in bedwang. Met haast in het hoofd en veel spanning in de benen strandde de ploeg van Louis van Gaal met de Schaal voor het grijpen in Rotterdam (3-2).

De woorden als en had zullen nog veel klinken in Alkmaar. AZ had in de beginfase aan alle onzekerheid een einde kunnen maken als het gewoon had gescoord. Shota Arveladze kopte net naast. Bovendien zag de aanvoerder van AZ zijn schot gekeerd worden, waarna Simon Cziommer uit de rebound over schoot.

Het noodlot sloeg toe toen Excelsior scherp counterde. De razendsnelle Andwelé Slory passeerde zowel Tim de Cler als Boy Waterman. De AZ-doelman tackelde hem, kreeg rood en een strafschop tegen. Luigi Bruins schoot koeltjes raak.

Ondanks het mannetje minder en de achterstand kwam AZ binnen vijf minuten langszij. Cziommer schoot raak uit een directe vrije trap. Toch kregen de Noord-Hollanders nooit de schwung te pakken. Van vloeiende aanvallen was nooit sprake, terwijl Excelsior gevaarlijk uitbrak.

Een bizarre goal van Henrico Drost (schot onderkant lat, stuiter achter de doellijn en de bal het veld weer in) bracht AZ nog meer uit het evenwicht. Toch volgde er weer een gelijkmaker. Invaller Danny Koevermans won het op kracht van keeper Ronald Graafland en werkte de 2-2 binnen.

En dus was de landstitel weer binnen bereik. AZ kwam echter spierballen tekort om de winnende te maken. Het boek kon defintief dicht toen Excelsior in de laatste minuut via Johan Voskamp voor de derde en laatste keer op voorsprong kwam.