AZ geeft ADO in het Zuiderpark het nakijken

Hoewel AZ niet z'n beste spel liet zien, kon ADO Den Haag de Alkmaarse gasten in het Zuiderpark niet verontrusten (1-3). En de Haagse formatie verloor meer dan alleen de drie punten.

Uit ongenoegen over het te veel aan tegendoelpunten wil trainer Louis van Gaal meer zekerheden inbouwen. Tegen ADO Den Haag moest AZ één tegentreffer te incasseren, maar dat was meteen ook het beste argument voor het halen van een nieuwe doelman. Khalid Sinouh maakte immers een weinig sterke indruk bij de 1-2 van Aleksandar Rankovic.

In aanvallend opzicht liet de Alkmaarse ploeg zich minder overtuigend zien. In de eerste helft kreeg alleen Maarten Martens een uitgespeelde kans. Dat AZ de rust haalde met een 1-0 voorsprong was mede te danken aan een domme overtreding van ADO-middenvelder Ferrie Bodde op Danny Koevermans.

Hoewel ADO Den Haag hevig protesteerde was het toekennen van de strafschop terecht. Scheidsrechter Kevin Blom was ook niet op andere gedachten te brengen, waarna David Mendes da Silva op slag van rust de buitenkans benutte: 0-1.

ADO Den Haag liep in personele zin ook schade op. Al in de eerste helft had trainer Lex Schoenmaker al twee keer moeten wisselen. Alberto Saavedra viel als eerste uit, maar de blessure van Wesley Verhoek doet vrezen voor een langere absentie.

En ADO maakte ook kennis met de nieuwe richtlijnen bij protesteren. Rankovic moest er in de slotfase met een directe rode kaart vanaf, omdat hij scheidsrechter Blom fysiek bejegende. De middenvelder maakte zich boos over het niet bestraffen van een fout van Mendes da Silva op invaller Jesper Hakansson.

Voor AZ waren dat achterhoedegevechten, aangezien de punten door treffers van Koevermans en Martens (schitterde knal) al in veilige haven waren gebracht.