AZ heeft aan een dominante helft genoeg tegen Excelsior

AZ heeft zich woensdag met gemak geplaatst voor de achtste finale van het toernooi om de TOTO KNVB-beker. De Alkmaarders hadden weinig moeite met Excelsior, dat geen antwoord had op een sterke eerste helft van de bezoekers.

Excelsior
Excelsior
1 - 4
AZ
AZ

Excelsior, dat zondag in de competitie nog met 1-0 won van FC Groningen, zette direct een nieuweling in de basis. Peer Koopmeiners kwam dinsdag op huurbasis over van AZ en stond een dag later direct aan de aftrap tegen zijn broodheer. De jongere broer van Teun Koopmeiners liet zich meteen zien en testte keeper Hobie Verhulst met een schot van afstand.

Het was een van de weinige wapenfeiten van Excelsior in de beginfase. Al snel nam AZ het heft in handen. Vangelis Pavlidis stuitte nog op doelman Norbert Alblas, maar Jens Odgaard had even later meer geluk. De Deen haalde van afstand uit en zag de bal in de rechterhoek vliegen. Kort daarna voorkwam Alblas dat Jesper Karlsson de voorsprong van AZ uitbreidde.

AZ domineerde en kwam weinig in de problemen, maar kreeg wel de 1-1 om de oren. Verhulst liet een schot van Nathan Markelo uit zijn handen glippen, waarna Reda Kharchouch de bal binnen frommelde. Heel lang kon de thuisploeg niet genieten van de treffer, want AZ sloeg al snel terug. Verdediger Serano Seymor verspeelde de bal tijdens de opbouw, waarna Pavlidis met een omhaal een assist gaf. Dani de Wit kopte raak: 1-2.

Nog voor rust maakte AZ er ook nog 1-3 van via Karlsson. De aanvaller bleef na een fout van Markelo koel en schoof de bal achter Alblas. Door de doelpuntendrang van de Alkmaarders in de eerste helft werd het na rust eigenlijk geen moment meer spannend. Pavlidis kwam met nog ruim tien minuten op de klok ook op het scorebord. De Griekse aanvaller had bij de achterlijn eigenlijk geen ruimte, maar was Alblas en de defensie van Excelsior te slim af en schoot alsnog raak. Zo bereikte AZ eenvoudig de volgende ronde.

Excelsior gaat zaterdag in de competitie verder met de stadsderby tegen Sparta Rotterdam. AZ reist naar Friesland voor een treffen met SC Heerenveen.