AZ verlost Nederland na vijftien jaar van penaltysyndroom

Reacties

Nederlandse clubs en penaltyseries. Dat is vaak geen gelukkige combinatie. AZ liet donderdag zien hoe het moet en plaatste zich ten koste van Anderlecht voor de halve finale van de Conference League. Een blik op de statistieken. 

AZ verlost Nederland na vijftien jaar van penaltysyndroom
© Pro Shots
AZ
AZ
ns
2 - 0
Anderlecht
Anderlecht

In de clubhistorie speelde AZ in Europees verband een keer eerder een penaltyserie. Dat was in het seizoen 1977/78. Toen schoot uitgerekend Johan Cruijff het Barcelona van Rinus Michels naar de volgende ronde in de toenmalige UEFA Cup. Een misser van Kristen Nygaard kwam de Alkmaarders toen duur te staan, omdat de Spaanse topclub feilloos bleek. 

Donderdag stond AZ aan de goede kant van de score. De ploeg van trainer Pascal Jansen boog een 2-0 nederlaag uit de heenwedstrijd tegen Anderlecht om en nam de penalty's beter dan de bezoekers uit België. Mathew Ryan stopte twee penalty's, Mexx Meerdink schoot de beslissende binnen.

Dat is bepaald geen vanzelfsprekendheid voor Nederlandse deelnemers, want OPTA Sports becijferde dat het vijftien jaar was geleden dat een Eredivisie-club na strafschoppen doorging. In het seizoen 2007/08 rekende PSV in de vierde ronde van de UEFA Cup vanaf de stip af met Tottenham Hotspur.

Meeste overwinningen
AZ verbrak bovendien een nationaal record. De Alkmaarders wonnen dit seizoen in totaal dertien Europese duels, het hoogste aantal voor een Nederlandse clubs in een Europese campagne (inclusief voorronden). 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.