AZ wervelt niet maar wint wel van ADO

Wervelend en oppermachtig was AZ niet tegen ADO Den Haag. Maar twee treffers op gebruikelijke momenten waren voldoende voor weer een zege (2-0).

Voor de vijftiende keer in de negentien wedstrijden die AZ dit seizoen speelde, scoorde de ploeg binnen twintig minuten. En dat nog wel tegen het gewaarschuwde ADO Den Haag, dat fel en met veel inzet startte.

Toch kon de ploeg van Frans Adelaar niet voorkomen dat Martijn Meerdink na zestien minuten wegsprintte en doeltreffend uithaalde. AZ speelde overigens niet zo soeverein als normaal. De Alkmaarders pasten veelal onnauwkeurig maar waren op basis van de kwalitatief betere spelers wel sterker dan ADO. Na rust was er van verschil geen sprake meer. Tenminste niet in het voordeel van AZ. Den Haag bleef goed bij en kreeg een paar goede kansen op een niet onverdiende gelijkmaker.

Maar toen het Haags kwartiertje zich aandiende, deelde AZ de beslissende klap uit. Invaller Ali Elkhattabi, traditioneel na ruim een uur in het veld gekomen voor Barry van Galen, maakte de 2-0 en gooide de wedstrijd daarmee op slot.

Ook die van Elkhattabi kwam op een voor AZ gebruikelijk moment. De ploeg van Co Adriaanse is niet alleen een sterke starter maar ook een goede finisher. De 2-0 tegen ADO was de veertiende goal in de laatste twinitig minuten.

Met de achtste overwinning op rij blijft AZ PSV's belangrijkste belager in de strijd om de landstitel. Het verschil blijft vijf punten, en dat is ook het gat met nummer drie Ajax. Voor ADO verandert er niet veel omdat ook de andere degradatiekandidaten niet wonnen.