Balotelli vertrekt naar Milan, City verlost van fratsen

Mario Balotelli (22) stapt per direct over van Manchester City naar AC Milan en tekent als hij woensdag de medische keuring doorstaat een contract dat hem tot medio 2017 aan de Italiaanse club bindt. Met zijn terugkeer op vaderlandse bodem komt een einde aan een tijdperk vol veelbesproken acties in Engeland.

Balotelli vertrekt naar Milan, City verlost van fratsen

Met de transfer naar AC Milan is twintig miljoen euro gemoeid, een bedrag dat zijn kersverse werkgever in termijnen zal betalen. In de Italiaanse modestad zal het enfant terrible vier miljoen euro netto gaan verdienen, hetgeen ruim een miljoen euro minder is dan zijn honorarium bij The Citizens.

Bij City beschikte de Italiaanse spits nog over een verbintenis tot medio 2015. De Engelse kampioen draait wel verlies op Balotelli, aangezien hij in 2010 voor liefst 29,5 miljoen euro werd overgenomen van Internazionale. Ondanks zijn grote belofte heeft Balotelli het bij Manchester City nooit waar kunnen maken. Nimmer groeide hij uit tot volwaardige spits. Zo kwam hij in zijn drie seizoenen slechts tot 54 competitieduels, waarin hij wel weer twintig keer trefzeker was.

FratsenOpvallend is dat de Italiaan in die competitieduels een enorme kaartenlast verzamelde. Liefst veertien keer kreeg hij geel en drie keer een rode kaart. Door dat wangedrag legde City hem een boete op. Ook werd hij regelmatig berispt door zijn wangedrag buiten het voetbalveld. Zo mikte hij met dartpijltjes op jeugdspelers, vocht hij met trainer Roberto Mancini op de training en stak hij zijn eigen huis in de brand na vuurwerk te hebben afgestoken in de badkuip.

De gang naar AC Milan is bovendien saillant. Tussen 2006 en 2010 kwam Balotelli uit voor aartsrivaal Internazionale, waar hij uiteindelijk ook onhandelbaar bleek en verkocht werd.

Dit seizoen verliep opnieuw uitermate teleurstellend voor Balotelli. Na een fantastisch EK gedraaid te hebben, de spits had een groot aandeel in het bereiken van de finale (die verloren ging tegen Spanje), bleven zijn prestaties op Engelse bodem daarbij achter. In veertien competitieduels was hij één keer trefzeker.

AssistOpvallend is dat de spits, die zijn loopbaan begon bij Lumezzane (Liga Pro 1, derde niveau), in zijn City-tijdperk ooit maar één assist gaf in een competitieduel. Dat was uitgerekend de voorzet waaruit Sergio Agüero de ploeg uit Manchester vorig seizoen de winnende treffer én het landskampioenschap bezorgde in het duel met Queens Park Rangers. Die 3-2 viel in de slotminuut.

In Milaan moet Balotelli de veelvuldig met blessureleed kampende Alexandro Pato vervangen. Ook dient hij de leegte die het vertrek van Zlatan Ibrahimovic (PSG) veroorzaakte gaan opvullen. Samen met Stephan El Shaarawy moet de Italiaan voor de doelpunten gaan zorgen bij de huidige nummer vijf van Italië. El Shaarawy maakt dit seizoen met een fraaie productie (al achttien treffers) indruk, waardoor Milan zijn contract wil openbreken en verlengen tot medio 2018.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen