Barça vernedert Real Madrid in Bernabéu met vier goals in één helft

Reacties

Barcelona heeft Real Madrid zaterdag een bijzonder pijnlijke nederlaag bezorgd in La Liga. Met Frenkie de Jong als invaller wonnen de Catalanen met klinkende cijfers in Santiago Bernabéu. Een snelle dubbelslag van Robert Lewandowski zorgde voor de beslissing in El Clásico, waarna Real een martelgang onderging.

Barça vernedert Real Madrid in Bernabéu met vier goals in één helft
© Pro Shots
Real Madrid
Real Madrid
0 - 4
Barcelona
Barcelona

In de 258ste officiële Clásico hoopte Barcelona een einde te maken aan een Madrileense reeks van vier overwinningen op rij. Bij Real ontbraken Thibaut Courtois en Rodrygo, die woensdag niet ongeschonden uit de strijd kwamen tegen Borussia Dortmund. Barça startte zonder Frenkie de Jong, die bij het vorige bezoek aan Bernabéu (op 21 april) een forse enkelblessure opliep bij een charge van Federico Valverde.

Buitenspelshow
Voor Kylian Mbappé was het zijn eerste Clásico en de nummer 9 van Real verscheen in de openingsfase, waarin het spel snel op en neer golfde, direct in de spotlights. Mbappé probeerde de uitgekomen Barça-keeper Iñaki Peña te verrassen met een schot van afstand en een aantal keer werd hij tot opluchting van Barcelona teruggefloten voor buitenspel. Bij een van die situaties, na een half uur, was Mbappé trefzeker.

Vinícius Júnior was gevaarlijk nadat hij zichzelf knap vrij speelde tussen Jules Koundé en Pau Cubarsí, maar de Braziliaan schoof de bal daarna haastig naast. Aan de andere kant werd keeper Andriy Lunin, de vervanger van Courtois, getest bij schoten van Lamine Yamal en Pedri. Een kopbal van verdediger Iñigo Martinez ging net over.

Waar Barça al combinerend richting het doel van Lunin wilde oprukken, koos Real geregeld voor de lange bal via Éder Militão en Antonio Rüdiger, waarbij Mbappé en Vinícius beurtelings gelanceerd werden: een recept waarmee de centrale defensie van Barça geregeld in de problemen werd gebracht. Al werd Real in acht gevallen teruggefloten: het hoogste aantal buitenspelsituaties voor Real in één helft sinds een duel met Celta de Vigo in 2013.

© Pro Shots

Dubbelslag Barça
Voor de start van de tweede helft verscheen Frenkie de Jong aan de rand van het veld, als aanvoerder bij Barcelona. De middenvelder verving Fermín López en nam de band over van Raphinha. Na de entree van De Jong eiste Lewandowski een hoofdrol op in de Clásico. De Pool scoorde twee keer in een tijdsbestek van twee minuten en bracht het overgrote deel van de ruim tachtigduizend toeschouwers in Bernabéu in mineur.

Eerst schoof Lewandowski op aangeven van Marc Casado de openingsgoal binnen, waarbij hij ontsnapte aan buitenspel, en kort daarna kon de 36-jarige spits tussen z'n bewakers Militão en Rüdiger ongehinderd raak koppen na een afgemeten voorzet van Alejandro Baldé. Voor Lewandowski waren het zijn eerste twee competitiedoelpunten voor Barça tegen Real sinds zijn entree in de zomer van 2022.

Klik op de tekst in de tweet om de beelden te bekijken.

Vernedering
Real moest even bijkomen van de Catalaanse dubbelslag en beet pas rond het uur weer van zich af: eerst stuitte Mbappé op Peña en daarna scoorde de Fransman weer na een buitenspelsituatie. Lewandowski had een paar minuten later op aangeven van Raphinha zijn derde kunnen maken, maar de paal stond in de weg. Bij een nieuwe doelpoging, na een voorzet van Yamal, schoot de topscorer van La Liga wild over.

Het was wachten op een derde goal van de bezoekers, al was Mbappé ook nog eens dreigend. Hij stuitte opnieuw op de vanavond onpasseerbare Peña. Barça liet de bal in de slotfase tot frustratie van de Real-supporters geregeld langdurige rondgaan. Een doelpunt van Yamal vergrootte de martelgang voor Real: de zeventienjarige aanvaller joeg de bal met rechts hard in de kruising en maakte zijn eerste doelpunt in een Clásico.

Klik op de tekst in de tweet om de beelden te bekijken.

In de slotfase pikte ook Raphinha nog zijn goal mee: de Braziliaanse vleugelaanvaller werd door Martinez de diepte ingestuurd, was Lucas Vázquez te snel af en versloeg Lunin met een bijzonder fraai lobje. In de resterende speeltijd had Barcelona nog verder kunnen uitlopen, maar Real bleef een vijfde tegendoelpunt bespaard. Barça komt door de overwinning in Madrid op zes punten van De Koninklijke.

Klik op de tekst in de tweet om de beelden te bekijken.

LaLiga

Stand LaLiga 2024/2025

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Barcelona
11
10
0
1
37-10
+27
30
2
Real Madrid
11
7
3
1
21-11
+10
24
3
Villarreal
11
6
3
2
20-19
+1
21
4
Atlético Madrid
10
5
5
0
16-6
+10
20
5
Athletic de Bilbao
10
5
2
3
17-11
+6
17
* Actueel tot en met 26 okt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.