Barça-veelvraat Messi tegenpool van zichzelf bij Argentinië
De successen die Lionel Messi bij Barcelona aaneenrijgt, stralen vooralsnog niet af op zijn loopbaan bij de nationale ploeg van Argentinië. Waar de 28-jarige steraanvaller met Barcelona zelden verloor in finales, liep hij zaterdagnacht opnieuw een hoofdprijs mis met de Albiceleste.
De palmares van Messi met Barcelona is inmiddels indrukwekkend: zeven landstitels, vier Europa Cups voor landskampioenen, drie Spaanse bekers, vijf Spaanse Super Cups, twee Europese Super Cups en twee wereldbekers voor clubs. Bovendien verloor Barça met zijn Argentijnse veelvraat in de gelederen alleen de strijd om de Europese Super Cup in 2006, de Spaanse bekerfinales in 2011 en 2014 en de clash met aartsrivaal Real Madrid om de Spaanse Super Cup in 2012.
Hoe anders is het verhaal van Barcelona's topscorer aller tijden in het shirt van zijn land. Gouden medailles op het WK Onder-20 van 2005 en de Olympische Spelen van 2008 leken hem ook in de A-ploeg een mooie toekomst te voorspellen, maar het lijkt er steeds meer op dat Messi het zonder hoofdprijs op het internationale podium zal moeten stellen. Acht jaar terug verloor Argentinië in de Copa América-finale van aartsrivaal Brazilië, vorig jaar was Duitsland te sterk in de apotheose van het WK.
Volgend jaar lonkt tijdens de eeuw-editie van het Zuid-Amerikaanse kampioenschap alweer een herkansing, maar tegen de tijd dat het WK 2018 in Rusland voor de deur staat, is Messi de dertig al gepasseerd. En dus kon de in Rosário geboren baltovenaar zijn tranen maar moeilijk de baas nadat zijn ploeggenoten in de dramatisch verlopen penaltyserie tegen Chili geen vervolg gaven aan de rake penalty waarmee hij nog de score had geopend namens zijn land en tevergeefs het goede voorbeeld had gegeven.
Stempel
Daardoor zal altijd de discussie blijven bestaan of Messi nu daadwerkelijk de grootste aller tijden is. Bij Barcelona excelleerde hij jarenlang dankzij de fabelachtige passes van Andrés Iniesta en Xavi en afgelopen seizoen vormde hij een ongenaakbaar aanvalstrio met Neymar en Luis Suarez. Op de nationale ploeg kan de 103-voudige international zijn stempel maar niet drukken, in tegenstelling tot illustere voorgangers als Pelé en Diego Maradona, die wel wereldkampioen werden.
Tegen Paraguay excelleerde Messi in de halve finale weliswaar als aangever, maar in de finale stuwde hij zijn landgenoten opnieuw niet naar grote hoogte, met een enorme misser van Gonzalo Higuaín in de penaltyserie als meest sprekende voorbeeld. En ook een doelpunt van hemzelf bleef uit. Zo dateert Messi's laatste veldgoal nog altijd van november 2014, toen hij met twee treffers bijdroeg aan de 7-0 oefenzege op Hong Kong. In de meer dan zevenhonderd minuten daarna scoorde hij alleen nog twee keer uit een strafschop, tegen Kroatië (1-1) en Paraguay (2-2, opening Copa América).
Ondanks enkele buitenkansen wacht Argentinië nu al 22 jaar op een echte hoofdprijs. 'Dit is een martelgang', vatte Javier Mascherano, ploeggenoot van Messi bij Barcelona, de gemoedstoestand van de Argentijnen samen. Paris Saint-Germain-speler Ezequiel Lavezzi houdt vertrouwen. 'Dit was onze kans om geschiedenis te schrijven, maar we komen elke keer dat kleine beetje tekort om een prijs te pakken. En dat doet erg veel pijn. Maar er komt een moment dat Leo een prijs gaat winnen met Argentinië.'
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login