Barcelona ongekend simpel langs stadsgenoot Espanyol

Barcelona heeft de derby van Catalonië met groot gemak gewonnen. Stadsgenoot Espanyol legde de grote broer geen strobreed in de weg en werd van het kastje naar de muur gestuurd (4-0).

Het belangrijkste nieuws voorafgaande aan het duel was dat Tito Vilanova weer op de bank van Barcelona plaats kon nemen. De 44-jarige trainer werd onlangs geopereerd aan zijn speekselklieren nadat er voor de tweede keer in korte tijd kanker was geconstateerd en maakte zodoende tegen Espanyol zijn rentree. Zijn spelers bezorgden hem een geweldige beginfase.

Want waar er normaal veel spanning staat op de Catalaanse derby, had Barcelona geen kind aan stadsgenoot Espanyol. Barça hoefde zich niet al te veel in te spannen om al vroeg het verschil te maken. Na tien minuten brak Xavi de ban op aangeven van Iniesta, terwijl vijf minuten later Pedro een inzet van Lionel Messi in het doel schampte en zodoende het doelpunt opeiste.

Na een klein half uur was de wedstrijd definitief gespeeld. De 3-0 was er één om in te lijsten. Sergio Busquets zag op het middenveld Pedro de diepte in gaan en bediende de aanvaller perfect met een steekbal. Pedro wipte de bal vervolgens simpel over doelman Kiko Casilla heen.

Twee minuten later werd het nog erger voor Espanyol toen scheidsrechter Jésus Manzano naar de stip wees na een schwalbe van Cesc Fàbregas. Lionel Messi wist wel raad met het buitenkansje en maakte daarmee zijn eerste doelpunt van 2013. Espanyol moest vrezen voor een slachtpartij, maar Barcelona nam wat gas terug.

In de tweede helft bleef Barcelona de betere ploeg en ging het op zoek naar een grotere marge. Pedro wist nog twee keer te scoren, maar werd tot twee maal toe teruggefloten wegens buitenspel. Espanyol deelde zelf nog wat speldenprikjes uit, maar kwam doelman Víctor Valdés meerdere keren tegen.

Barcelona blijft de goede lijn van 2012 dus voortzetten in 2013 en is de onbedreigde koploper in de Primera División met 52 punten uit achttien duels. Espanyol staat achttiende.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.